Nieuwe regels

Hogere hypotheek voor energiezuinig huis, oud-studenten en alleenstaanden

Door RTL NIeuws ··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Peter HilzHogere hypotheek voor energiezuinig huis, oud-studenten en alleenstaanden
RTL

Het kabinet gaat de hypotheekregels vanaf volgend jaar aanpassen. Wie straks een goed geïsoleerd huis koopt, kan meer geld lenen. Het verschil kan oplopen tot wel 50.000 euro. Verder krijgen alleenstaanden meer leenruimte en oud-studenten die meer studieschuld aflossen kunnen vanaf 2024 meer hypotheek krijgen.

Huishoudens kunnen volgens het kabinet 'verantwoord' een hogere hypotheek aangaan als het energieverbruik in een huis laag is of als er energiebesparende maatregelen zijn genomen. Dat schrijft het kabinet vandaag in een brief.

Meer lenen 

Daarom hangt vanaf 1 januari de maximale toegestane hypotheek voor huishoudens voor een deel af van het energielabel van de woning. Voor de aanschaf van een woning met een beter label kan meer worden geleend dan voor een woning met een slecht energielabel. Dat bedrag varieert van 5.000 euro (voor label C,D) tot 50.000 euro (voor een zogenaamde nul-op-de-meter-woning) extra.

Verduurzamen

Vanaf volgend jaar mag er ook meer geleend worden voor het verduurzamen van woningen met slechte labels. Het extra bedrag dat extra geleend mag worden voor energiebesparende maatregelen wisselt tussen de 10.000 en 20.000 euro (voor huizen met energielabels E,F,G).

CPB: strengere hypotheekeisen duwen potentiële kopers de huurmarkt op
Lees ook

CPB: strengere hypotheekeisen duwen potentiële kopers de huurmarkt op

Aanpassing oud-studenten

Het kabinet wil er ook voor zorgen dat oud-studenten met een studielening een hogere hypotheek aan kunnen gaan als ze extra hebben afgelost. Vanaf volgend jaar wordt de impact van een studielening op het afsluiten van een lening aangepast. Dit betekent dat er, in tegenstelling tot nu, dus niet meer gekeken wordt naar de oorspronkelijke hoogte van de studieschuld.

De hoogte van de hypotheek wordt straks vastgesteld op basis van wat iemand maandelijks terugbetaalt. Wie al extra heeft afgelost op zijn studieschuld, kan daarmee dus meer lenen.

Goed nieuws voor alleenstaanden

Ten slotte worden de hypotheekregels voor alleenstaanden versoepeld. Alleenstaanden met een inkomen van ten minste 28.000 euro kunnen straks 16.000 euro extra lenen.