Aangepast rijgedrag

Mobiele flitspalen één jaar in gebruik: drastische afname boetes

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMobiele flitspalen één jaar in gebruik: drastische afname boetes
RTL

De mobiele flitspalen die nu een jaar worden gebruikt, zorgen voor flink wat minder boetes. De palen worden op plekken neergezet waar consequent te hard wordt gereden of waar wegwerkzaamheden plaatsvinden, bijvoorbeeld op de A1 tussen Apeldoorn en Deventer. Het gevolg daar: het aantal boetes halveerde.

Het doel van de flitspalen is het aantal hardrijders terugdringen en daarmee het aantal verkeersslachtoffers. Het Openbaar Ministerie (OM) besloot vorig jaar na een succesvolle proef om vijftig mobiele flitspalen te kopen. Tijdens de proef bleek al dat het aantal snelheidsovertredingen flink daalde op plekken waar de palen werden ingezet.

Het OM noemde het destijds 'een nieuwe vorm van snelheidshandhaving, tussen de mobiele radar en de vaste flitspalen in'. De mobiele radar wordt meestal een paar uur op één locatie ingezet, vaste flitspalen staan er jarenlang.

Verrassingseffect

De verplaatsbare flitspalen werken met eigen accu's, blijven in principe twee maanden staan en controleren 24 uur per dag de snelheid van weggebruikers. "Daarna gaat die naar een andere plek waar hij nodig is, dan heb je ook weer een verrassingseffect", zegt een woordvoerder van het OM.

OM pleit voor lagere verkeersboetes, maar kabinet verhoogt ze juist
Lees ook

OM pleit voor lagere verkeersboetes, maar kabinet verhoogt ze juist

En dat werkt dus, blijkt uit de laatste cijfers van het OM. Zo is het aantal snelheidsovertredingen langs de A1 sinds 29 juni gehalveerd. Toen de paal er net stond, werden langs de A1 gemiddeld ruim 1200 boetes per dag uitgedeeld. Na een paar maanden was dat gezakt tot iets meer dan 500 boetes per dag.

Controle

"Het verschil was heel duidelijk te zien", vertelt landelijk verkeersofficier Achilles Damen van het OM. "Het aantal overtredingen daalde en de snelheid daalde." Edwin Verhagen van Rijkswaterstaat: "Je ziet echt dat de snelheid eruit gaat en mensen zijn eerder oplettend omdat ze weten dat ze gecontroleerd worden."

Wel was er verschil te zien tussen doordeweekse dagen en weekenden: in de eerste weken waren er gemiddeld 1000 (weekdagen) tot 2000 (weekend) overtredingen per dag en dat aantal daalde naar gemiddeld 300 (weekdagen) tot 1000 (weekend) overtredingen per dag. Damen: "Dagjesmensen in het weekend werden nog weleens verrast."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

In totaal staan er nu 30 flexflitsers verspreid over het land. Dat moeten er meer worden, vertelt Damen. "Begin volgend jaar groeien we richting 50. In 2026 willen we er 125 hebben. Dat is het doel."

Locaties flitspalen

Waar ze precies komen te staan, is nog niet bekend. Een locatie wordt bepaald aan de hand van informatie van wegbeheerders en de politie. Gemeenten, provincies en wegbeheerders kunnen ook geschikte locaties aandragen bij de politie.

Of een locatie geschikt is, hangt af van het aantal snelheidsovertredingen, van risicofactoren zoals kruisend verkeer en van de hoeveelheid en de ernst van het aantal ongevallen op een weg. 

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Lees meer over
VerkeerVerkeersboeteEditie NL Link in bio