'Integriteit in twijfel getrokken'

PVV'er Gom van Strien legt werk als verkenner neer na fraudebeschuldiging

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP PVV'er Gom van Strien legt werk als verkenner neer na fraudebeschuldiging
RTL

Verkenner Gom van Strien (PVV) zou vandaag aan zijn zoektocht beginnen naar een mogelijke coalitie om een nieuw kabinet te vormen. Maar vanochtend maakte hij bekend dat hij zijn werkzaamheden neerlegt.

"Dit weekend verschenen artikelen in de media over werkzaamheden in mijn verleden, waarin mijn integriteit in twijfel wordt getrokken", schrijft hij in een verklaring. "Zowel de hierover ontstane onrust als het voorbereiden van een reactie hierop verhouden zich in mijn ogen niet met mijn huidige werk als verkenner. Daarom heb ik, Geert Wilders en de voorzitter van de Tweede Kamer laten weten mijn taken als verkenner per direct neer te leggen."

De onrust ontstond na een artikel van NRC, waaruit bleek dat hij wordt beschuldigd van fraude door zijn oude werkgever, die aangifte tegen hem heeft gedaan. Hij ontkent de aantijgingen.

PVV-verkenner Gom van Strien in verband gebracht met fraudezaak
Lees ook

PVV-verkenner Gom van Strien in verband gebracht met fraudezaak

Het aanwijzen van een verkenner is de eerste stap in de formatie van een nieuw kabinet. De PVV heeft als grootste partij het initiatief om de verkenner aan te wijzen. Vrijdag werd Van Strien door PVV-leider Geert Wilders naar voren geschoven. Met uitzondering van DENK-fractievoorzitter Stephan van Baarle stemden alle fractievoorzitters in met zijn aanstelling. Hij zou de komende tijd met alle lijsttrekkers gesprekken voeren.

De 72-jarige Van Strien zit sinds 2011 in de Eerste Kamer voor de PVV en is de financieel woordvoerder van de partij. Hij was directeur van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Aangifte

Van Strien wordt in verband gebracht met fraude bij zijn voormalige werkgever Utrecht Holdings. Er ligt een aangifte, zo bevestigt een nauw betrokkene tegenover RTL Nieuws. Maar of Van Strien daadwerkelijk schuldig is, is nog niet duidelijk. De aangifte ligt bij het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. Een woordvoerder wil er geen nadere mededelingen over doen. 

PVV-leider Geert Wilders was volgens NRC door hem niet op de hoogte gebracht van de zaak. Hij zei in een reactie dat Van Strien alle beschuldigingen ontkent. "Er is geen sprake van vervolging, laat staan van veroordeling. Dus ik vind dat hij met de verkennersronde moet beginnen, zoals gepland." Maar dat gaat dus niet meer door.

'Verkenner moet met gezag kunnen opereren'

Gistermiddag wilde Van Strien nog door, maar vanochtend stopte hij toch. "Er bleven maar verhalen komen over PVV-verkenner Van Strien in zijn tijd als bestuurder bij een dochterbedrijf van de Universiteit Utrecht", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Er ligt een aangifte van oplichting en omkoping, maar Van Strien is niet veroordeeld. Na een verkiezingsuitslag moet een verkenner onafhankelijk en met gezag kunnen opereren. Dat had Gom van Strien niet meer."

Al bij zijn benoeming klonk kritiek, zegt Lambie. "Bij de evaluatie van de vorige formatie was juist geconstateerd om een verkenner te zoeken op meer afstand van de politiek. Dat gebeurde niet. Wilders kwam met een eigen PVV-senator, waar bijna alle partijen mee hebben ingestemd. Vijf dagen na de verkiezingen oogt het rommelig in politiek Den Haag: de verkenner van de PVV is alweer opgestapt, nog voor de verkenningsronde is begonnen heeft de VVD gezegd alleen te gedogen en Omtzigt twijfelt ook nog over een rechts kabinet. Deze kabinetsformatie kent een chaotische start."

Kamervoorzitter Vera Bergkamp zegt in een reactie: "Het is vervelend om de verkenningsfase zo te starten. Tegelijkertijd is het belangrijk dat de verkenningsfase zorgvuldig en adequaat verloopt."

Bergkamp zegt dat het belangrijk is 'dat er snel een nieuwe verkenner wordt aangewezen die onmiddellijk aan de slag kan gaan'. Wilders moet dan met een nieuwe voordracht komen.

"Ik denk niet dat dit is wat de VVD-kiezer wil."
Lees meer over
PVV