Deze week nog

Asielopvang Uden kan snel doorgaan na nieuw besluit rechter

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Rob EngelaarAsielopvang Uden kan snel doorgaan na nieuw besluit rechter
RTL

De opvang van 300 asielzoekers in een Van der Valk-hotel in Uden kan toch snel doorgaan. Dat is het gevolg van een nieuw vonnis van het hof in Den Bosch, dat vanmiddag een eerder besluit van de rechtbank Oost-Brabant gedeeltelijk heeft geschorst.

In het vonnis van vandaag is bepaald dat de gemeente Maashorst, waar Uden onder valt, na het afgeven van de vergunning voor de opvang meteen kan beginnen met het huisvesten van asielzoekers. In het vorige vonnis stond juist dat bewoners ná het afgeven van die vergunning nog tijd moesten krijgen om bezwaar te maken tegen de vergunning, maar die voorwaarde is nu dus geschorst door het hof.

De gemeente geeft aan dat het vereiste vergunningsbesluit nog deze week genomen worden. Dat betekent dat de opvang nog deze week zou kunnen beginnen.

De komst van een groep van 300 asielzoekers naar een hotel van Van der Valk in Uden houdt de gemoederen al langer bezig. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had eerder met de gemeente Maashorst afgesproken dat de groep op 11 december zijn intrek zou nemen in het hotel, om er tot uiterlijk 1 oktober 2026 te blijven.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Daarop stapte een groep van 32 bewoners naar de rechter om bezwaar te maken. Zij stelden dat de gemeente volgens de regels eerst een besluit had moeten nemen over de vergunningaanvraag van het COA. Doordat die procedure niet gevolgd was, werd de bewoners de kans ontnomen bezwaar te maken.

De gemeente beriep zich op de 'maatschappelijke verantwoordelijkheid' rond de opvang van asielzoekers. In het nationale aanmeldcentrum in Ter Apel is een groot gebrek aan opvangplekken, en minister Eric van der Burg van Asielzaken is koortsachtig op zoek naar gemeenten die bereid zijn asielzoekers op te vangen.

Maar de rechtbank van Oost-Brabant gaf de bewoners op 8 december gelijk, en noemde het besluit van de gemeente 'onzorgvuldig'. "In dit soort gevallen mogen de belangen van de direct omwonenden niet worden vergeten", zei de rechter toen.

Daarop spanden de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een 'turbo-spoedappèl' aan, een zaak die met de hoogste spoed moet worden behandeld. De situatie in de asielopvang is wat hen betreft zo prangend dat verder uitstel ongewenst is.

Rechter geeft omwonenden gelijk: geen 300 asielzoekers in hotel Uden
Lees ook

Rechter geeft omwonenden gelijk: geen 300 asielzoekers in hotel Uden

Lees meer over
Eric van der BurgMinisterie van Justitie en VeiligheidAsielzoekersAsielcrisisUden