Tim verliest beide ogen door ontploft vuurwerk: 'Complete nachtmerrie'
Ze willen het jaar feestelijk inluiden op oudjaarsavond: Tim, zijn vrouw Sanne en hun twee jonge kinderen. Maar het gaat faliekant mis. Als Tim voor hun huis in Sneek vuurwerk aansteekt, ontploft het vrijwel meteen in zijn gezicht. De 31-jarige vader verliest zijn beide ogen en ligt op de intensive care.
Zijn vrouw Sanne laat via Facebook weten 'haar focus compleet op haar man te willen houden'. "Het is echt een complete nachtmerrie waar wij in leven. Het valt niet met woorden te omschrijven."
Sanne zegt dat zijn drie jaar oudere broer Nick het woord doet namens het gezin.
"Tim is een fantastische vent", zegt Nick. "Hij is militair, helpt anderen waar nodig en is enorm rustig en betrokken. Hij houdt van darten, met vrienden afspreken, een avondje doorzakken. Hij stond midden in het leven. Dat is nu abrupt verstoord."
'Papa moet naar het ziekenhuis'
Nick neemt ons mee naar 31 december 20.15 uur. Hij zat thuis op de bank, toen Tims dochter van 11 opeens belde: 'Je moet nu hierheen komen, papa moet naar het ziekenhuis'. "Ik ben direct opgesprongen, heb de autosleutels gepakt en met m'n badslippers aan in de auto gestapt. Ik was er binnen drie minuten. Ik hield haar aan de telefoon, want ze was in paniek. En dan zie je dat je broer op straat ligt."
Hij krijgt een brok in zijn keel bij het uitspreken van die woorden. Een ambulancemedewerker zei meteen dat het er niet goed uitzag. Nick smeekte om hulp: 'Zorg dat z'n ogen en gehoor goed zijn', zei hij. Maar de hoop vervloog snel. "De situatie werd heel snel duidelijk."
'Kan hij praten als hij bijkomt?'
Tim raakt door het ontplofte vuurwerk zijn beide ogen kwijt. "Dat is honderd procent zeker", zegt Nick. Ook heeft hij hersenletsel opgelopen en letsel aan het gezicht, in de vorm van open wonden. Maar de precieze schade is nog altijd niet duidelijk. Tim wordt op dit moment in slaap gehouden. Er wordt geprobeerd hem van de slaapmedicatie af te krijgen.
Wat voor broer Nick straks aantreft als Tim wakker wordt, weet hij niet. "Mijn grootste angst is dat hij straks in paniek raakt als hij bijkomt. Omdat hij niets kan zien. We weten niet of hij een grote piep in zijn oor heeft. Kan hij praten als hij bijkomt? Kunnen we hem geruststellen? We weten het niet. Dat maakt ons ook heel onzeker."
Type vuurwerk onduidelijk
Hoe het zo fout kon gaan met het vuurwerk, is nog niet duidelijk. Nick zegt dat hij niet weet om wat voor type vuurwerk het ging.
De politie Noord-Nederland laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat er op dit moment een verkennend onderzoek plaatsvindt. "We gaan in gesprek met betrokkenen om te kijken wat er precies heeft plaatsgevonden. We willen duidelijk krijgen of het legaal of illegaal vuurwerk was", zegt een woordvoerder.
Nick zegt later deze week nog te spreken met buren en mensen die erbij zijn geweest, maar het heeft niet zijn prioriteit. "Ik ben bezig met alles wat Tim nu helpt. Bepaalde zaken laat ik nog even voor wat het is."
Of Tim daarnaast een beschermende vuurwerkbril droeg tijdens het afsteken, durft Nick niet te zeggen. "Ik weet dat op dit moment niet." Het dragen van zo'n bril is niet verplicht, maar artsen raden het wel aan en verkopers van vuurwerk zijn verplicht er een mee te geven.
Machteloos
Van de ene op de andere dag ziet het leven van zijn familie en vrienden er compleet anders uit. "Maar het ergst is het natuurlijk voor mijn broer. Ik voel me zo machteloos. Je wilt zoveel doen, maar het kan niet." Hij probeert er vooral te zijn voor Tims vrouw en kinderen. "De situatie zorgt voor heftige emoties. Gelukkig kunnen we daar met z'n allen goed over praten."
Nick is dankbaar voor de steun en hulp die ze sinds het ongeluk hebben ontvangen. Aan de buren en omstanders die eerste hulp hebben verleend, tot de ambulancebroeders en de artsen en verpleegkundigen in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). "Ik heb diep respect voor hun allemaal."
Hoop houden
De familie houdt hoop. "Tim knijpt soms in de vinger of reageert op prikkels. En er staan operaties gepland die hem helpen. Maar ook omdat we hem kennen als een strijdlustig persoon. Hij is militair, fysiek heel sterk. Ik zeg tegen hem: je hebt het altijd gedaan, nu ga je het ook doen. Ik probeer hem moed in te spreken."
Voor Tim is een crowdfunding opgestart door de vriendengroep: 'Help Tim en zijn gezin'. Toen het gezin en broer Nick van het idee hoorde, moesten ze er wel even aan wennen. "Wij zijn eigenlijk niet zo van de aandacht. Maar Tim en zijn gezin moeten een zo goed mogelijk leven krijgen. We kunnen ze hiermee helpen."
Ernst letsel vuurwerkslachtoffers neemt toe
Bij de afgelopen jaarwisseling zijn 1212 mensen gewond geraakt door vuurwerk, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Zij werden behandeld door de huisarts of op spoedeisendehulpafdelingen. Meer dan vijftig van hen raakten zwaargewond, maar over het precieze aantal bestaat geen duidelijkheid, zegt VeiligheidNL. Zwaargewond betekent dat iemand te kampen heeft met gezichtsverlies, ernstige brandwonden, (open) botbreuken of zelfs amputatie.
Er is sprake van een lichte daling van het totaal aantal vuurwerkslachtoffers. Van deze 1212 slachtoffers werden er 365 behandeld op spoedeisendehulpafdelingen. 29 procent van hen was daar terechtgekomen door ongelukken met zwaar illegaal vuurwerk, zoals mortierbommen, nitraten en cobra's.
Volgens VeiligheidNL is de ernst van het letsel en het aantal ziekenhuisopnames toegenomen, ook al is er sprake van een daling van het totaalaantal vuurwerkslachtoffers.