Landelijk beleid nodig

Provincies: Den Haag moet meer doen tegen stikstofuitstoot

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey GroenewegProvincies: Den Haag moet meer doen tegen stikstofuitstoot
RTL

De twaalf Nederlandse provincies hebben een brief geschreven aan Den Haag. Zij vinden dat de regering meer moet doen om de stikstofuitstoot terug te brengen. Dat is opmerkelijk: ruim een jaar geleden zei Den Haag juist nog te wachten op de stikstofplannen van de provincies.

De brief is in handen van Trouw. Volgens de krant willen de provincies dat zeker de helft van de daling van stikstofuitstoot voortkomt uit Haags beleid.

Geen duidelijk beleid

De wens van de provincies gaat lijnrecht in tegen het beleid van politiek Den Haag. Demissionair minister Christianne van der Wal (VVD) riep de provincies anderhalf jaar geleden juist op om met eigen regelingen te komen.

Politici oorverdovend stil over stikstofaanpak, experts kritisch
Lees ook

Politici oorverdovend stil over stikstofaanpak, experts kritisch

De provincies laten weten dat het lastig is om de stikstofuitstoot op eigen houtje terug te brengen. Dat komt ook omdat er vanuit Den Haag geen duidelijkheid komt over het beleid en het geld dat er voor beschikbaar is.

50 procent minder

De afspraak is dat de stikstofuitstoot van Nederland in 2030 50 procent minder is. Het is nog onduidelijk wat een nieuw kabinet wil met de stikstofafspraken. 

Nederland stoot vier keer zoveel stikstof uit als het gemiddelde land in Europa. En dat is een probleem. Wil je weten waarom? Wij leggen het je uit in één minuut:

Dit is het stikstofprobleem in 1 minuut
Lees meer over
StikstofcrisisProvinciale StatenverkiezingenStikstofvervuiling