Nu Hongarije nog

Turks parlement stemt in met NAVO-toetreding Zweden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Editorial / AFPTurks parlement stemt in met NAVO-toetreding Zweden
RTL

Het Turkse parlement is akkoord gegaan met de Zweedse toetreding tot de NAVO. Zweden heeft nu alleen nog de goedkeuring van Hongarije nodig om lid te worden van het militaire bondgenootschap.

Turkije lag lang dwars. Sinds Zweden lid wil worden van de NAVO, na de Russische inval in Oekraïne, eiste de Turkse regering tegemoetkomingen van de Zweden. Vandaag stemde echter een grote meerderheid van de Turkse volksvertegenwoordiging voor: 287 tegen 55, met vier onthoudingen.

Turkije vroeg meer maatregelen tegen in Zweden wonende aanhangers van de Koerdische beweging PKK, die door de Turken en de Europese Unie als terreurorganisatie gezien worden.

Hongarije

Hongarije vormt nu het laatste obstakel voor de Zweden. De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft zijn Zweedse ambtgenoot Ulf Kristersson uitgenodigd om te overleggen over de toetreding.

NAVO-chef Stoltenberg: geen acuut gevaar voor oorlog op eigen bodem
Lees ook

NAVO-chef Stoltenberg: geen acuut gevaar voor oorlog op eigen bodem

Volgens de Zweden is er echter geen reden om te onderhandelen. Het land staat wel open voor discussies, liet de Zweedse regering weten.

Orbán zei eerder dat Hongarije een Zweedse deelname aan het bondgenootschap steunt, maar dat de toetreding geen prioriteit is. Ook uitte hij kritiek op de houding van Zweden tegenover zijn land. Die zou 'openlijk vijandig' zijn. Zweden bekritiseerde eerder de antidemocratische ontwikkelingen in Hongarije

Zweden en Finland dienden in mei 2022 samen een lidmaatschapsaanvraag in, als reactie op de Russische inval in Oekraïne. De Finnen werden bijna een jaar later lid van de NAVO.

Lees meer over
Recep Tayyip ErdoganViktor OrbánNAVOZwedenTurkijeHongarije