Wapens voor Oekraïne

NAVO-chef Stoltenberg: geen acuut gevaar voor oorlog op eigen bodem

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© EPANAVO-chef Stoltenberg: geen acuut gevaar voor oorlog op eigen bodem
RTL

Vorige week zei de hoogste militair van de NAVO, generaal Rob Bauer, dat de burgerbevolking van de NAVO zich moet voorbereiden op een oorlog op eigen bodem. Die bewering is nu afgezwakt door NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

"We zien geen directe of onmiddellijke dreiging voor een van de NAVO-bondgenoten", zei Stoltenberg na afloop van de ondertekening van een aankoopcontract voor wapens voor Oekraïne. 

Water en zaklamp

Stoltenberg liet weten dat Bauers oproep aan burgers om water en een zaklamp in huis te halen, niet betekent dat ook wij meteen in een oorlog zitten. Wel benadrukt hij dat Oekraïne dringend geholpen moet worden. "De oorlog in Oekraïne is inmiddels een gevecht om wapens geworden", aldus Stoltenberg in Brussel, verwijzend naar de gebleken moeilijkheden in de wapenindustrie om snel voorraden aan te vullen.

De NAVO heeft nu voor ruim 1 miljard euro aan zogenoemd 155mm-geschut besteld. Dat is de standaardmaat bij de NAVO, die moet zorgen dat NAVO-landen hun materieel kunnen delen. Een collectieve aankoop door verschillende NAVO-partners drukt de aankoopprijs. De eerste leveringen voor dit contract worden in 2025 verwacht.

Moeten we ons voorbereiden op een oorlog? 'Geen tekort aan bedreiging'
Lees ook

Moeten we ons voorbereiden op een oorlog? 'Geen tekort aan bedreiging'

De NAVO heeft een nieuwe grote militaire training aangekondigd, Steadfast Defender 24, die van februari tot mei gaat duren en waaraan 90.000 militairen deelnemen.

Bruins Slot: investeren in weerbaarheid

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot reageerde eerder instemmend op Bauers waarschuwing.

"Als Oekraïne verliest, dan stopt Poetin echt niet bij de grens van Oekraïne. Dat betekent dus ook dat we moeten investeren in de weerbaarheid van onze eigen Nederlandse samenleving. De afgelopen periode hebben we dat al gedaan. Bijvoorbeeld door Defensie te versterken. Maar bijvoorbeeld ook door te investeren in een maatschappelijk dienstjaar."

Demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren en demissionair minister van Binnenlandse zaken Hugo de Jonge hebben gereageerd op de waarschuwing die NAVO-militair Rob Bauer heeft gegeven.
Lees meer over
Jens StoltenbergRob BauerNAVOOorlog in Oekraïne