Voor het eerst via lucht

Nederland dropt met Jordanië hulpgoederen voor ziekenhuis in Gaza

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© DefensieNederland dropt met Jordanië hulpgoederen voor ziekenhuis in Gaza
RTL

Nederland heeft vanavond voor het eerst hulpgoederen via de lucht in Gaza gedropt. Defensie voerde de operatie, samen met Jordanië, uit met een C-130-transportvliegtuig. Het gaat om onder meer medische hulpgoederen, die zijn gedropt in de buurt van een Jordaans veldhospitaal in Gaza. De geschatte kosten van de operatie zijn 1 miljoen euro.

Kajsa Ollongren, minister van Defensie, spreekt op X over 'een succesvolle airdrop'. "Defensie blijft paraat staan om meer humanitaire hulp te bieden."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Demissionair minister voor ontwikkelingshulp Geoffrey van Leeuwen noemt de luchtdropping op X 'heel belangrijk'. Hij spreekt zijn waardering uit 'voor onze militairen voor het uitvoeren van de actie vanuit Nederland'. "De mensen in Gaza hebben dringend meer hulp nodig", zegt minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot. 

Hulpverlening over land is de effectiefste manier om hulpgoederen op de bestemming te krijgen. Maar toegang tot Gaza via landsgrenzen is te beperkt. Daarom is nu gekozen voor luchtdropping. 

Nederland zet zich samen met andere landen in voor meer humanitaire hulp voor de burgerbevolking in Gaza. Jordanië leverde eerder al meerdere ladingen vanuit de lucht. Begin januari dropte het land samen met Frankrijk nog humanitaire en medische hulp voor een veldhospitaal in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook.

Vanaf vliegveld Jordanië 

De militaire toestellen voerden de operatie gezamenlijk uit vanaf een vliegveld in Jordanië. De operatie werd gecoördineerd met Israël. De vliegtuigen en hun bemanningen keerden na de operatie veilig terug.

De goederen zijn bedoeld om de voorraden aan te vullen van het ziekenhuis dat Jordanië sinds 2009 onderhoudt. 

Behoefte aan water, voedsel, medicijnen

Israël voert al maanden aanvallen uit op het Palestijnse gebied in de oorlog tegen Hamas, met meer dan 27.000 doden tot gevolg. Een groot deel van Gaza ligt daardoor in puin en er is veel behoefte aan water, voedsel en medicijnen. Nederland kondigde daarom vorige week aan de mogelijkheid tot een luchtdropping te onderzoeken.

Prioriteit van het kabinet blijft de zoektocht naar betere toegang voor hulp over land. Maar vrachtwagens met voedsel, medicijnen en andere belangrijke goederen komen maar mondjesmaat Gaza binnen, en kunnen eenmaal in het gebied vaak hun doel lastig bereiken.

Beschoten, omsingeld of dicht: de ziekenhuizen van Gaza in kaart gebracht
Lees ook

Beschoten, omsingeld of dicht: de ziekenhuizen van Gaza in kaart gebracht

Lees meer over
Defensie