'Ongeldige handtekeningen'

Poetin-uitdager Nadezjdin mag niet meedoen aan verkiezingen

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© EPAPoetin-uitdager Nadezjdin mag niet meedoen aan verkiezingen
RTL

Boris Nadezjdin, de Russische politicus die president Vladimir Poetin wilde uitdagen bij de aankomende presidentsverkiezingen, mag niet meedoen aan de stembusgang. The Moscow Times bericht dat de kiesraad hem heeft uitgesloten van deelname.

Er zouden fouten zijn aangetroffen in de handtekeningen die hij moest verzamelen om op het stembiljet te komen. 

Nadezjdin maakte zelf via sociale media bekend dat hij zich niet als kandidaat mocht registreren. Hij heeft aangekondigd dat besluit aan te vechten in de hoop het alsnog tegen Poetin te kunnen opnemen. Hij wil naar het Russische hooggerechtshof stappen.

Ruim 100.000 handtekeningen

Politici die mee willen doen aan de verkiezingen, moesten uiterlijk op 31 januari 100.000 handtekeningen indienen bij de kiescommissie. Nadezjdin, die openlijk tegen de oorlog in Oekraïne is, zegt dat 105.000 Russen hadden getekend om hem te steunen. In de dagen daarvoor stonden er grote rijen bij kantoren waar mensen konden tekenen.

Deze man durft het op te nemen tegen Poetin, tegen beter weten in
Lees ook

Deze man durft het op te nemen tegen Poetin, tegen beter weten in

Maandag verklaarde de kiescommissie dat 15 procent van de handtekeningen ongeldig was. Op de lijsten zouden de namen hebben gestaan van overleden mensen. De kiesraad keurde uiteindelijk volgens The Moscow Times 95.587 handtekeningen goed, net te weinig voor een plaats op het stembiljet.

Oppositiekandidaten worden in Rusland vaker uitgesloten doordat de kiescommissie onregelmatigheden ziet.

Protestactie tegen Poetin

Naast Poetin zijn er nog wel andere kandidaten geregistreerd, maar die zijn allemaal Kremlingezind. De presidentsverkiezingen zijn van 15 tot en met 17 maart.

Oppositieleider Aleksej Navalni heeft landgenoten eerder al opgeroepen hun ongenoegen duidelijk te maken door allemaal op het middaguur te gaan stemmen. Zo kan volgens de politicus, die in een strafkolonie zit, een duidelijk signaal worden afgegeven zonder het risico op arrestatie. Hij noemde het via sociale media een protestactie tegen Poetin.

Lees meer over
Vladimir PoetinDictatuurVerkiezingenRusland