Rapport formatie

Informateur Plasterk adviseert PVV, VVD, BBB en NSC verder te praten

Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL

Informateur Plasterk sluit een kabinet met NSC van Omtzigt niet uit. Dat schrijft hij in zijn eindverslag dat is overhandigd aan de Kamervoorzitter. Overeenstemming kan volgens Plasterk 'zeer wel worden bereikt'. Welke vorm zo'n kabinet moet krijgen, een meerderheids- of minderheidskabinet, moet later worden bepaald.

'Gebaseerd op de gevoerde besprekingen' heeft Plasterk de indruk dat 'niet kan worden uitgesloten dat er overeenstemming' wordt bereikt door de partijen. Plasterk adviseert verder om een nieuwe informateur te benoemen met ruime bestuurlijke en politieke ervaring.

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de formatie. 

Voorkeur minderheidskabinet

NSC-voorman Pieter Omtzigt was vanochtend terug in Den Haag nadat hij vorige week abrupt uit de formatiegesprekken stapte en de pers daarover eerder inlichtte dan zijn gesprekpartners van BBB, PVV en VVD. Omtzigt zei dat hij de voorkeur geeft aan een minderheidskabinet van PVV, VVD en BBB. "Ik denk dat het een goed idee is dat ze samen een minderheidskabinet gaan vormen. Ze hebben kennelijk goed overlegd de afgelopen dagen." 

Omtzigt vindt dat het initiatief voor een volgende formatieronde bij PVV, VVD en BBB ligt. Hij zal daar niet standaard bij aanschuiven. Omtzigt is wel nog steeds bereid 'constructief mee te denken' en een kabinet met deze drie partijen 'eventueel te gedogen', maar zal alleen op verzoek meepraten over bepaalde onderwerpen.

Pieter Omtzigt: 'Laat andere drie partijen minderheidskabinet vormen'
Lees ook

Pieter Omtzigt: 'Laat andere drie partijen minderheidskabinet vormen'

NSC vindt de afstand tot de PVV te groot waar het aankomt op de rechtsstaat en grondrechten, schrijft informateur Ronald Plasterk in zijn verslag. Daarom ziet de fractie van Pieter Omtzigt het niet zitten om in een kabinet te stappen met de partij van Geert Wilders. 

De onderhandelende partijen NSC, PVV, VVD en BBB hebben wel afspraken gemaakt over een gezamenlijke basislijn waar het aankomt op de rechtsstaat. Maar door uitspraken in het verleden en standpunten in het verkiezingsprogramma van de PVV, wil NSC toch niet met de radicaal-rechtse partij samenwerken.

Exotische varianten

"We zijn na ruim twee maanden praten op het punt: een standaard meerderheidskabinet wordt het niet, dus is het tijd om exotische varianten te onderzoeken. Zoals een minderheidskabinet of een extraparlementair kabinet", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. 

"Optie is een minderheidskabinet met gedoogsteun van NSC. Maar dat betekent dat de VVD volwaardig moet meedoen. Bij de liberalen wordt ook verschillend gedacht over de PVV. Of een extraparlementair kabinet, waar bewindslieden op persoonlijke titel toetreden, met een grotere afstand tussen het kabinet en coalitiefracties. Dat zou een onzeker politiek experiment worden, maar gezien alle blokkades en standpunten van NSC en VVD is dat een kanshebber."

Hoe nu verder?

"Een nieuwe informateur mag nu gaan proberen om een doorstart te maken in deze vastgelopen formatie. Maar eerst komt er woensdag een Kamerdebat. Keer op keer schrijft Plasterk dat hij denkt dat de vier partijen er op de inhoud wél uit kunnen komen. Opvallend is dat Plasterk niet openbaar maakt wat deze vier partijen dan hebben gewisseld over onderwerpen als migratie, bestaanszekerheid en klimaat."

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Lees meer over
Link in bio