Vervaging zichtbaar

Foto Britse prinses Kate roept vragen op: aanwijzingen voor manipulatie

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© REX by Shutterstock / Prince of Wales / Kensington PalaceFoto Britse prinses Kate roept vragen op: aanwijzingen voor manipulatie
RTL

Meerdere grote persbureaus hebben een foto uit hun database verwijderd van de Britse prinses Kate Middleton. Vermoed wordt dat de foto is gemanipuleerd. Voor veel volgers van het koningshuis voer voor extra speculatie over het welzijn van de prinses, iets wat de laatste tijd toch al flink het geval was.

Excuses prinses Kate voor bewerkte foto: 'Ik experimenteer soms met Photoshop'
Lees ook

Excuses prinses Kate voor bewerkte foto: 'Ik experimenteer soms met Photoshop'

De foto was juist de eerste die werd gedeeld met het publiek nadat Kate een operatie had ondergaan in januari. Sindsdien waren er al veel geruchten over haar gezondheid. Eind vorig jaar werd ze voor het laatst in het openbaar gezien. Het Britse koninklijk huis publiceerde de foto en deelde die met de persbureaus zodat verschillende media deze verder konden delen. 

Gemanipuleerd

AP was het eerste fotopersbureau dat de foto uit de roulatie haalde. "Na nadere inspectie ziet het ernaar uit dat de bron de foto heeft gemanipuleerd", schreef het bij het terugtrekken van de foto. Ook andere persbureaus zoals Reuters en AFP trokken de foto terug. 

Onder meer over de patroontjes op de trui van prins George is het een en ander te doen. Die zouden op zijn rechterschouder niet correct door lopen. Daarnaast is het rondom de hand van prinses Charlotte vaag op de foto, ook een reden waarom wordt aangenomen dat het niet om de originele foto gaat.

Online zijn er zorgen over de prinses, maar worden er ook veel grappen gemaakt:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Vorige week vertelde correspondent Anne Saenen al over hoe Kates afwezigheid in het openbaar de Britten flink bezighoudt. "Zelfs mijn huisarts begon erover. De gekste roddels gaan rond en de Britten komen met hun eigen theorieën over haar."

"Deze foto is natuurlijk olie op het vuur voor de geruchten die toch al rondgingen", zegt Saenen nu. "Het was waarschijnlijk de bedoeling om de mensen een beetje gerust te stellen met deze foto, maar dat is dus verre van gelukt. Je kan wel stellen dat het bijzonder onhandig is en al helemaal een erg ongunstige timing heeft."

Gemaakt door William

"Door deze foto krijg je juist dat mensen er van alles en nog wat achter gaan zoeken. Prins William heeft de foto gemaakt, het was geen officiële fotosessie. Of het getuigt van slechte fotoshopkwaliteiten van William of van de staf van het paleis", zegt Saenen. "Wat er precies is gebeurd weten we niet. Mogelijk komt er nog wel een reactie van Kensington Palace, maar als dat al komt zal het wel summier zijn." 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Marije Dijkema, fotograaf en docent Photoshop, ziet veel 'slordige foutjes' in de foto. "Foutjes die op een groot scherm naar voren kunnen komen. Vooral die hand in de zij bij prinses Charlotte, dat zie je direct."

"Waarschijnlijk zijn verschillende gedeeltes van meerdere foto's gecombineerd", denkt Dijkema. Dat gebeurt vaker, dat meerdere foto's in elkaar worden geschoven en dat de betere gedeelten uit iedere foto dan worden gepakt. Ik denk niet dat het AI is, dat was waarschijnlijk netter geweest."

Verwacht wordt dat Kate volgende maand weer aan het werk kan, volgens de officiële lezing zou ze uit de roulatie zijn tot Pasen.

Lees meer over
Link in bioGroot-Brittannië