Geen statiegeld op populaire roze Red Bull, importeurs strafbaar
Ze zijn enorm populair: de roze blikjes Red Bull. Maar omdat de variant niet in Nederland op de markt is gebracht, worden de energiedrankjes geïmporteerd vanuit onder meer Duitsland. Hierdoor worden ze in de meeste gevallen verkocht zonder statiegeld: "En dat mag niet, die regel is er niet voor niets."
In Nederland worden gele, blauwe, witte, rode, groene, grijze en oranje energiedrankjes van het merk Red Bull verkocht. Maar juist de roze versie, die hier niet is uitgebracht, is op dit moment populair. Onder meer door filmpjes op Instagram en TikTok.
Zo maakte de Nederlandse influencer Jessie Maya vorige maand drie video's over het roze drankje en haar zoektocht om een blikje te bemachtigen. Elke video is meer dan één miljoen keer bekeken.
Maar los van hoe ongezond het is - er zit veel cafeïne in een energiedrankje -, is het op dit moment ook illegaal hoe het in de meeste gevallen nu in Nederland toch verkocht wordt. Omdat de blikjes vanuit onder andere Duitsland naar hier worden gebracht door slimme handelaren, zit er namelijk geen Nederlands statiegeld op en kan het ook niet worden ingeleverd in de statiegeldautomaten.
Een woordvoerder van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zegt tegen RTL Nieuws dat het bekend is met het probleem rondom de roze blikjes.
"De importeur van de blikjes moet ervoor zorgen dat de blikjes hier ingeleverd kunnen worden", legt de woordvoerder uit. Dat kan door de blikjes aan te melden bij Statiegeld Nederland, waarna er het Nederlandse statiegeldlogo en een nieuwe code opgeplakt kan worden.
'Het gaat ons om een beter milieu'
Gebeurt dat niet, dan is de importeur strafbaar. "En daar houden wij controle op", stelt de woordvoerder. "Want die regeling is er niet voor niets. Het gaat ons om een beter milieu, we willen dat de blikjes niet meer bij het zwerfafval terechtkomen."
Dirk Groot, die dagelijks zwerfafval opruimt en beter bekend is als de Zwerfinator, ziet juist deze roze blikjes nu op straat liggen. "Dit gaat de verkeerde kant op. Bedrijven die deze blikjes verkopen, moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Ze moeten maatschappelijk ondernemen, maar nu zijn ze op een vervelende manier aan het profiteren van een hype."
'Blunder begaan'
Eén van die winkels die de roze blikjes verkoopt, is de Primera, zo zag Groot in één van de vestigingen. En ook op Marktplaats en Facebook Marketplace staan talloze aanbiedingen van de roze drankjes. Maar deze verkopers zijn niet strafbaar, stelt de inspectie. Alleen importeurs en producenten moeten zorgen dat blikjes in Nederland van statiegeld worden voorzien, en dus kunnen alleen zij worden beboet en de winkeleigenaren niet. "En daar zit het probleem", zegt Rob Buurman van Recycling Netwerk. "Hier hebben wetgevers een blunder begaan."
Heineken kreeg vorig jaar nog een straf van de inspectie omdat het nog steeds blikjes maakte en op de markt bracht zonder statiegeld. De dwangsom was 15 eurocent per blikje, met een maximumbedrag van 1 miljoen euro.
Buurman: "Dat dit gebeurt, betekent dat Nederland het niet goed heeft geregeld. Ook verkopers moeten aansprakelijk gesteld kunnen worden, zodat de inspectie beter en makkelijker kan handhaven."
Een woordvoerder van Milieu Centraal noemt het vooral 'zonde' dat deze blikjes nu 'de dans ontspringen'. "Hierdoor is er onnodige verspilling van grondstoffen. We hebben in Nederland een heel systeem bedacht om dit circulair te maken, wat effectief is. Deze blikjes komen daar niet in terecht, worden gewoon weggegooid en vernietigd. En dat gaat uiteindelijk ten koste van het milieu."