Luchthaven bestookt

Golf van droneaanvallen in Rusland op laatste verkiezingsdag

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPGolf van droneaanvallen in Rusland op laatste verkiezingsdag
RTL

Oekraïne bestookt Rusland met een golf van droneaanvallen op de laatste dag van de presidentsverkiezingen. Onder meer luchthaven Domodedovo, de grootste van Moskou, werd aangevallen.

Russen kunnen sinds vrijdag naar de stembus. Sindsdien zijn meerdere Oekraïense droneaanvallen gemeld.

Spannend zijn de verkiezingen niet, want de uitslag staat al vast: Poetin zal winnen en beginnen aan zijn vijfde termijn als president. Rusland beschuldigt Oekraïne ervan met de aanvallen de presidentiële verkiezingen in het land te willen verstoren. Oekraïne heeft niet op die beschuldigingen gereageerd.

Volgens het Russische leger zijn vannacht in acht verschillende regio's in totaal 35 Oekraïense drones neergehaald. Vier daarvan werden uit de lucht geschoten in de regio Moskou, waaronder een bij luchthaven Domodedovo. Vanwege de aanvallen golden korte tijd vliegrestricties op drie luchthavens in de hoofdstad.

Op sociale media gaan beelden rond waarop het lijkt dat een drone is ingeslagen op de luchthaven, maar die beelden zijn niet geverifieerd. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Stembureau geraakt door drones

Twee drones kwamen terecht in de geannexeerde regio Zaporizja, daar werd vanochtend een stembureau geraakt. Dat stelt een door Rusland benoemde functionaris in de regio op Telegram. Het gebouw zou bij de aanval in brand zijn geraakt, maar er zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

Poetin zal winnen, maar dit zijn de uitdagingen in zijn toekomst
Lees ook

Poetin zal winnen, maar dit zijn de uitdagingen in zijn toekomst

Twaalf drones zouden volgens het Russische ministerie van Defensie zijn neergehaald in de regio Belgorod. Ook zou op een olieraffinaderij in de Russische regio Krasnodar vannacht brand zijn uitgebroken na een droneaanval, melden lokale autoriteiten op Telegram. Gisteren maakte Rusland al melding van twee andere Oekraïense droneaanvallen op olieraffinaderijen.

Onrustig in Rusland en Oekraïne

Zowel in Rusland als Oekraïne is het de afgelopen dagen onrustig. In beide landen zijn aanvallen geweest. Zo kwamen in de Oekraïense havenstad Odesa zeker 20 mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond na een Russische raketaanval.

Correspondent Jeroen Akkermans was vrijdag kort na de aanval in de woonwijk waar zeker tien huizen instortten bij het bombardement. Tijdens de bergingswerkzaamheden van de eerste inslag, volgde direct een tweede aanval. Twee hulpverleners waren op slag dood.

Lees meer over
Oorlog in OekraïneRusland