SCP: nauwelijks contact tussen armste en rijkste Nederlanders
Steeds minder vaak treffen de armste en rijkste Nederlanders elkaar. In de buurt, op het schoolplein, bij familie en op hun werk ontmoeten Nederlanders vooral mensen die net als zij weinig of juist veel geld hebben.
In het rapport 'De leefwerelden van arm en rijk' concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vandaag dat de leefwerelden van arme en rijke Nederlanders in tien jaar tijd meer gescheiden zijn geraakt.
Kansenongelijkheid
Het SCP onderzocht daarvoor twee groepen Nederlanders: de 20 procent welvarendste en 20 procent minst welvarende 30- tot 59-jarigen. Hoewel Nederlanders nog niet zo gescheiden leven als armen en rijken in andere Europese landen, gaat het volgens het SCP ook hier de verkeerde kant op.
Doordat arm en rijk elkaar niet ontmoeten, is er minder sociale samenhang en onderling begrip. Ook zorgt het volgens het SCP voor kansenongelijkheid.
Gijs Rademakers legde eind vorig jaar al uit dat de kloof tussen arm en rijk in Nederland groot is:
Vooral in en rond de Randstad en Eindhoven leven rijke Nederlanders afgezonderd van hun minder vermogende landgenoten. De drie van welvarendste gemeenten zijn Bloemendaal, Heemstede en Laren.
Minder aandacht kwetsbare wijken
In het oosten van Groningen, zuiden van de Randstad en Zuid-Limburg zagen mensen hun welvaart verder afnemen. De overheid besteedde er tussen 2011 en 2020 minder aandacht aan het verbeteren van kwetsbare wijken, meldt het SCP.
Bij Nederlanders met een herkomst in Marokko, Turkije en Syrië viel het SCP iets anders op. Sinds 2011 is de leefwereld van weinig welvarende mensen uit deze groep juist veelzijdiger geworden. Zij zagen vooral de welvaart toenemen in hun familiekring.