Financiering ingetrokken

VN-onderzoek: nog geen bewijs dat UNRWA-leden banden met Hamas hadden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPVN-onderzoek: nog geen bewijs dat UNRWA-leden banden met Hamas hadden
RTL

Israël heeft nog geen bewijs geleverd waaruit blijkt dat werknemers van hulporganisatie UNRWA in de Gazastrook banden hadden met Hamas. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek waarover de Britse krant The Guardian schrijft. Begin dit jaar werd door veel landen de financiering van de hulporganisatie ingetrokken na beschuldigingen van Israël hierover.

Israël beschuldigde UNRWA er afgelopen januari van dat twaalf medewerkers mogelijk betrokken waren bij de bloedige aanval van Hamas op 7 oktober. De UNRWA hoort bij de Verenigde Naties. De organisatie biedt hulp en bescherming  aan de families van Palestijnen die zijn gevlucht of uit hun huizen zijn verdreven tijdens de oorlogen rond de oprichting van de staat Israël. In Gaza biedt UNRWA hulp aan vrijwel de gehele bevolking.

Betrokken bij bloedbad

Eén zou een vrouw hebben ontvoerd, een ander zou hebben deelgenomen aan het bloedbad in een kibboets waarbij 97 mensen omkwamen. De VN-organisatie ontsloeg verschillende medewerkers nadat de beschuldigingen aan het licht kwamen.

Door de beschuldigingen staakten 13 landen de financiering van UNRWA, ondanks dringende verzoeken van secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres om dat niet te doen. Ook Nederland staakte de financiering.
Hielpen VN-medewerkers bij Hamas-aanval? Beschuldiging van ontvoering en verplaatsen van doden
Lees ook

Hielpen VN-medewerkers bij Hamas-aanval? Beschuldiging van ontvoering en verplaatsen van doden

Het onderzoek naar de beschuldigingen werd in opdracht van de VN gedaan. Het onderzoek werd geleid door de Franse ex-minister Catherine Colonna. Drie Scandinavische onderzoeksinstituten werkten er volgens The Guardian aan mee. Het onderzoek wordt later vandaag officieel gepresenteerd, maar volgens de krant blijkt uit het rapport dat Israël de betrokkenheid van UNRWA-medewerkers bij Hamas of de Islamitische Jihad nog moet onderbouwen. 

De Israëlische autoriteiten zouden ook niet hebben gereageerd op brieven van de hulporganisatie in maart en april, waarin werd gevraagd naar de namen van de verdachten en ondersteunend bewijsmateriaal, zodat de UNRWA een onderzoek kon openen.

Ook zou de organisatie Israël sinds 2011 regelmatig lijsten hebben gegeven met namen van medewerkers om door te lichten, en 'is UNRWA nooit op de hoogte gesteld van eventuele zorgen met betrekking tot personeel', zo staat volgens de krant in het rapport.

Verder beschrijft het Colonna-onderzoek UNRWA als 'onvervangbaar en onmisbaar' voor de Palestijnen.

Guterres verheugd

VN-chef António Guterres heeft verheugd op de conclusies van de onafhankelijke onderzoekers gereageerd. Hij gaat met het hoofd van de UNRWA, Philippe Lazzarini, snel bespreken hoe de aanbevelingen uit het rapport van Colonna kunnen worden toegepast. Guterres roept alle betrokken landen op actief de UNRWA te steunen.

Financiering hervat

De meeste landen hebben de afgelopen weken de financiering aan de hulporganisatie hervat. De Amerikaanse financiering staat nog steeds stil

Vrachtwagens met hulpgoederen komen Gaza nauwelijks in en dus komt de hulp voor 1,1 miljoen mensen ook via de lucht. Verslaggever Pepijn Nagtzaam mocht mee met de Koninklijke Luchtmacht tijdens een voedseldropping.
Lees meer over
VNOorlog tussen Hamas en IsraëlPalestijnse gebiedenIsraël