Tweede stad Oekraïne

Oekraïne evacueert burgers uit regio Charkiv wegens Russische aanvallen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Sergey Bobok / AFPOekraïne evacueert burgers uit regio Charkiv wegens Russische aanvallen
RTL

Het Russische leger valt de oost-Oekraïense regio Charkiv voor de tweede dag op rij aan. Oekraïne evacueert bewoners uit het gebied, en stuurt er extra soldaten naartoe.

"Russische troepen proberen hun aanvalsoperaties tegen Oekraïne uit te breiden", zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky gisteravond. "We kennen de omvang van de strijdkrachten van de Russen, we zien wat ze van plan zijn." Oekraïne vreest dat Rusland bij Charkiv een nieuw front wil openen.

Regio Charkiv

Ook vandaag wordt er gevochten in de regio Charkiv. Oekraïense media verwachten op basis van bronnen binnen het Oekraïense leger dat de Russische beschietingen nog zullen toenemen. 

Het is nog niet duidelijk of Rusland terreinwinst heeft geboekt, en hoeveel troepen er worden ingezet. Zo'n tweeduizend Oekraïense burgers zijn inmiddels uit de regio geëvacueerd, en naar verwachting zullen er de komende dagen nog meer volgen.

Oekraïne stuurt versterkingen naar regio Charkiv na Russische aanval
Lees ook

Oekraïne stuurt versterkingen naar regio Charkiv na Russische aanval

De Amerikaanse denktank Institute for the Study of War schrijft dat het Russische leger 'tactisch significante winst' heeft geboekt ten noorden van de stad Charkiv. De aanvallen zijn volgens hen "bedoeld om Oekraïense soldaten en materieel uit andere delen van het front in Oost-Oekraïne weg te halen." Oekraïne kampt met een tekort aan soldaten. Als Rusland nieuwe aanvallen lanceert, wordt Oekraïne gedwongen om de schaarse troepen op nieuwe plekken in te zetten.

Binnen bereik Russische artillerie

Volgens de denktank is Rusland voorlopig nog niet van plan om de stad Charkiv zelf aan te vallen, maar richt het zich vooral op het omliggende gebied. Als Rusland een paar kilometer terreinwinst boekt, dan komt de stad wel binnen bereik van de Russische artilleriesystemen. Charkiv kan dan nog zwaarder onder vuur komen te liggen.

© RTL Nieuws

In Oekraïne wordt er al geld ingezameld om de Oekraïense troepen rondom Charkiv te voorzien van meer militair materieel. "Zoals jullie hebben gezien gebeurt er nu veel in de regio Charkiv, en daardoor komen er meteen hulpverzoeken van militaire eenheden die daar aan actief zijn", zei de Oekraïense activist Serhii Prytoela gisteren op sociale media. Zijn organisatie zamelt geld in om drones te kopen voor het leger. Daar zou bij Charkiv nu een grote behoefte aan zijn.

Tweede stad van het land

Charkiv is de tweede stad van Oekraïne, en ligt hemelsbreed op dertig kilometer van de Russische grens. Er wonen nog altijd meer dan een miljoen mensen. De afgelopen maanden namen de luchtaanvallen op Charkiv verder toe, en kampt de stad ook steeds vaker met stroomtekorten.

Lokale media melden dat het luchtalarm gisteren tussen negen uur 's ochtends tot tien uur 's avonds gold, een record. Burgers worden tijdens zo'n luchtalarm opgeroepen om in een schuilkelder te verblijven, omdat er dan een grote kans is op Russische bombardementen.

In deze video zie je hoe Charkiv de afgelopen maanden wordt beschoten door de Russen:

Inwoners weten nooit wanneer de volgende bom, raket of drone in gaat slaan, maar dat er meer gaan komen weten ze in de Oekraïense stad Charkiv zeker.
Lees meer over
Volodymyr ZelenskyOorlog in Oekraïne