Voetbaldata als goudmijn

Timon leeft zijn voetbaldroom: zijn bedrijf helpt bij miljoenentransfers

Door Martin Kuiper··Aangepast:
© FACTS ConsultancyTimon leeft zijn voetbaldroom: zijn bedrijf helpt bij miljoenentransfers
RTL

Twintiger Timon van Bruggen levert met zijn bedrijf FACTS Consultancy voetbaldata aan zaakwaarnemers en clubs en krijgt steeds meer invloed in de conservatieve voetbalwereld. "Als een speler een paar goede wedstrijden speelt, moet hij meteen naar Real Madrid. Wij brengen ratio bij transfers met onze spelersrapporten."

Het verhaal van FACTS Consultancy leest als een jongensboek. Het bedrijf wordt gerund door twintigers en met hun data-analyses van voetballers zijn ze betrokken bij grote voetbaltransfers. Sinds kort werken ze ook samen met het bedrijf van de wereldberoemde Amerikaanse rapper Jay-Z, dat grote artiesten en voetbalgrootheden als Vinicius, de ster van Real Madrid, vertegenwoordigt. 

"Dat is natuurlijk te gek", zegt Timon, die net terug is uit Mexico, waar hij op een speciale bijeenkomst allerlei clubs en zaakwaarnemers sprak. "We willen ook daar bekend worden. Mexico organiseert samen met de Verenigde Staten het WK van 2026. Veel spelers willen naar een Europese club en misschien kunnen wij ze helpen."

Grenscontroles en tassenverbod: strenge veiligheidsmaatregelen tijdens EK voetbal
Lees ook

Grenscontroles en tassenverbod: strenge veiligheidsmaatregelen tijdens EK voetbal

Voetbalgek

Het tekent de wereld waar de 25-jarige Timon terecht in is gekomen: topvoetballers, toptransfers en de wereld als toneel. Voetbalgek is hij al lang. In zijn jeugd speelt hij urenlang Football Manager, de game waarin je als voetbalmanager het beste team moet samenstellen. En tijdens zijn studie Sportmarketing & Management loopt hij stage bij een bedrijf dat een scoutingapp bouwt voor voetbalclubs. Zo komt hij in contact met zaakwaarnemers en heeft hij een voet tussen de voetbaldeuren.

"Het idee voor FACTS Consultancy is toen geboren", legt hij uit. "Mijn stagebegeleider Robert Slijk is in het bedrijf gestapt en onze derde aandeelhouder Gijs Kruikemeier heeft het datasysteem geprogrammeerd."

Steven Bergwijn van Ajax© ANP
Steven Bergwijn van Ajax

Tien werknemers

Het bedrijf groeit jaarlijks. "We hebben tien werknemers en doen ongeveer 500 rapporten per jaar. Afhankelijk van de informatie vragen we tussen de 500 en 2500 euro voor een advies."

In Nederland is FACTS Consultancy betrokken geweest bij de transfer van Steven Bergwijn van Tottenham naar Ajax. Tot tevredenheid van Nathan van Kooperen, zaakwaarnemer van Bergwijn. "Steven paste cijfermatig goed met Ajax en de toenmalige spelers Antony en Martinez. Steeds meer clubs werken met data en dan is het handig een rapport te geven. Het kan het laatste zetje zijn voor een club om een speler te halen."

Naast transfers van Nederlandse spelers heeft Timon ook geholpen bij deals van buitenlandse voetballers. "We hebben een rol gespeeld bij de transfer van de Franse voetballer Lucas Digne naar Aston Villa en die van de Braziliaan Arthur Melo naar Fiorentina."

Real-speler Vinicius

En zelfs de top van de voetbalpiramide is in zicht met Roc Nation, het bedrijf van Jay-Z, als nieuwe klant. "Ze zijn één van de tien grootste spelerskantoren en vertegenwoordigen Vinicius van Real Madrid. Wij hebben al 15 spelersrapporten voor ze opgesteld."

Vinicius van Real Madrid© Getty Images
Vinicius van Real Madrid

Hoe ziet een spelersrapport er nu precies uit? Data is het toverwoord in de adviezen. "We hebben een index gebouwd die het niveau van een speler kan berekenen ten opzichte van teamgenoten en alle andere profspelers. We hebben data van 40.000 spelers wereldwijd", zegt Gijs Kruikemeier, die is aangeschoven bij Timon.

Heilige graal

De index van FACTS Consultancy is uniek en de heilige graal van het bedrijf, maar deze wordt gevoed met data van spelers en clubs, die het bedrijf inkoopt. Zo is het Amerikaanse bedrijf PFF één van de bedrijven die persoonlijke gegevens van spelers levert zoals gewonnen duels en topsnelheid. Deze data wordt handmatig verzameld door alle voetbalwedstrijden van relevante profcompetities te kijken. 

Data over clubs en hoe spelers zich verhouden tot elkaar komt van het Nederlandse bedrijf Hypercube, waar een innige samenwerking mee is. "Wij noemen dat club level en player level",  legt Pieter Nieuwenhuis van Hypercube uit. 

"De sterkte van iedere club en speler is statistisch in cijfers te vangen en te rangschikken. Voor clubs houden we een ranglijst bij op de website Euro Club Index. Hierop kun je zien welke clubs het best presteren in Europa."

Feyenoord in de problemen tegen Lazio.© ANP
Feyenoord in de problemen tegen Lazio.

Feyenoord

Het principe is simpel. Wint een club van een sterkere club, dan verdient de club meer punten. Nieuwenhuis: "En dat geldt ook voor spelers. Scoort een speler cijfermatig beter dan zijn teamgenoot of zijn tegenstander, dan krijgt hij meer punten. Data over spelers blijft geheim."

Maar hoe gebruikt FACTS Consultancy al deze data voor de honderden rapporten die het bedrijf vorig jaar opstelde? "Laten we als voorbeeld Lutsharel Geertruida van Feyenoord nemen", licht Nieuwenhuis een tipje van de sluier op. 

"Op de Euro Club Index heeft Feyenoord 3013 punten. Ervaring leert dat een speler het best naar een club kan die maximaal 400 punten meer heeft dan zijn huidige club. Dan is de kans op een basisplaats het hoogst. Gaat hij naar een club met nog meer punten, dan is de kans groter dat hij op de bank komt. Leuk voor de portemonnee, maar niet goed voor een carrière."

Donny van de Beek

Timon haalt een concreet voorbeeld aan. "We hadden Donny van de Beek afgelopen winter vrijblijvend geadviseerd niet naar Eintracht Frankfurt te gaan. Bij FC Antwerpen, AZ of FC Twente was zijn kans op speelminuten groter. Volgens onze modellen was Frankfurt een te hoge stap voor zijn toenmalige niveau. Nu zit hij daar op de bank."

Timon ziet steeds meer vraag naar zijn rapporten van zaakwaarnemers, clubs en spelers. Toch kunnen de analyses van FACTS Consultancy nooit volledig leidend zijn bij transfers, erkent Timon. "Op papier kan een transfer perfect zijn, maar persoonlijke problemen als heimwee, blessures of ruzie met een trainer zijn niet te vangen in een model."