Taal steeds dreigender

Vrees voor escalatie tussen Israël en Hezbollah: 'Oorlog met grote gevolgen'

Door Floor Brands··Aangepast:
Vrees voor escalatie tussen Israël en Hezbollah: 'Oorlog met grote gevolgen'
RTL

De vrees voor een totale oorlog tussen Israël en de Libanese militie Hezbollah groeit met de dag. Beide partijen bedreigen elkaar met spierballentaal en de aanvallen over en weer nemen toe. Amerika stuurde deze week een gezant om de boel te sussen. Wat zijn de gevolgen van zo'n totale escalatie?

Raketten, drones en zelfs een middeleeuws slingerwapen worden ingezet op de noordgrens van Israël. De aanvallen tussen het Israëlische leger en de Libanese Hezbollah nemen steeds serieuzere vormen aan. Vorige week nog voerde Hezbollah de grootste aanval uit sinds 7 oktober: ruim 160 raketten vlogen de grens over richting Israël.

Onrust en beschietingen bij grens Libanon en Israël: gaat Hezbollah zich in de oorlog mengen?
Lees ook

Onrust en beschietingen bij grens Libanon en Israël: gaat Hezbollah zich in de oorlog mengen?

Die aanval was een vergelding voor de dood van de hooggeplaatste Hezbollah-commandant Abu Talib. Hij kwam om het leven door een Israëlische luchtaanval. Al sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas in oktober, mengt Hezbollah zich in de strijd. De door Iran gesteunde organisatie opereert vanuit Libanon en staat pal achter Hamas.

Steun

Om die steun te uiten valt Hezbollah militaire doelen aan in Israël, dat op zijn beurt weer terugschiet. Al acht maanden voeren ze dergelijke aanvallen op elkaar uit. Daarbij vielen al honderden doden, met name aan Libanese kant. In beide landen zijn honderdduizenden mensen het grensgebied ontvlucht.

Dreigende taal

De laatste weken wordt ook de taal steeds dreigender. "We komen heel dicht bij het moment waarop we besluiten de spelregels tegen Hezbollah en Libanon te veranderen", waarschuwde de Israëlische minister van Buitenlandse zaken Yisrael Katz op X. "In een totale oorlog zal Hezbollah worden vernietigd en zal Libanon zwaar worden verslagen."

De hoogste leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, windt er ook geen doekjes om: "Geen plek in Israël is veilig voor onze raketten en onze drones", zei hij dinsdagavond in een toespraak. "Mocht een grootschalige oorlog er komen dan moet Israël rekening houden met aanvallen via land, in de lucht en op zee", aldus Nasrallah.

Grote regionale oorlog

Volgens onderzoeker Peter Malcontent van de Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in het Israëlisch-Palestijns conflict, zou zo'n totale oorlog grote gevolgen hebben. "Wanneer het 'full war' wordt tussen die twee, is er een grote kans dat er een regionale oorlog ontstaat, waarmee ook Iran en de VS zich gaan bemoeien."

Iran steunt Hezbollah en is voor een groot deel verantwoordelijk voor de grote militaire capaciteiten die de organisatie heeft. De Verenigde Staten staan dan weer achter Israël, voor Amerika de belangrijkste bondgenoot in de regio. Deze week stuurde Amerika de diplomaat Amos Hochstein in een poging de boel te de-escaleren.

150.000 raketten

Israël heeft aan Hezbollah een gelijkwaardiger tegenstander dan Hamas. Hezbollah zou beschikken over 150.000 raketten van verschillende formaten en naar schatting zo'n 45.000 militairen. Malcontent: "Dat zijn getrainde mannen die ervaring hebben opgedaan in bijvoorbeeld de Syrische burgeroorlog." Toch verwacht de onderzoeker dat Israël wel stand kan houden tegen Hezbollah. "Al leeft er ook de angst dat dit aanzet tot een opstand op de Westelijke Jordaanoever, en dan wordt het voor Israël een stuk lastiger."

Vluchtelingenstroom

Grote zorgen zijn er over het aantal slachtoffers dat een grote oorlog tussen Hezbollah en Israël zou eisen, beide kanten zijn in staat om veel schade aan te richten in elkaars landen. Maar ook buiten de grenzen zullen er gevolgen zijn. De kans is groot dat de vluchtelingenstroom richting Europa toeneemt. "In Libanon zijn al veel vluchtelingen, Palestijnen en Syriërs. Bij een grootschalige oorlog zullen zij én de Libanezen het geweld ontvluchten."

Eigenlijk heeft niemand baat bij een totale oorlog tussen Israël en Hezbollah. Libanon bevindt zich aan de rand van de economische afgrond, waarbij een oorlog het land alleen maar verder de crisis in zal storten. Bondgenoot Iran heeft zelf genoeg binnenlandse problemen en ook de VS wil het liefst ver wegblijven van een oorlog in het Midden-Oosten.

Malcontent: "Op dit moment kijken Israël en Hezbollah hoever ze kunnen gaan." Maar volgens de onderzoeker gaat het ook om geloofwaardigheid: "Als het geweld aanhoudt, kan er een moment komen waarop een van hen denkt: nu is het genoeg."