'Grote provocatie'

Oekraïense leger valt voor het eerst Russische regio Koersk binnen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Governor of Kursk region telegram channel via APOekraïense leger valt voor het eerst Russische regio Koersk binnen
RTL

Voor het eerst sinds het begin van de oorlog zijn Oekraïense soldaten Russisch grondgebied binnengevallen. Vanuit het noordoosten van Oekraïne zijn ze de grens naar Rusland overgestoken. Er wordt gevochten in Russische grensdorpjes, en Rusland weet de aanvallen nog niet af te slaan.

Zeker honderden Oekraïense soldaten zijn gisteren de grens met Rusland overgestoken, vanuit het noorden van Oekraïne. Volgens het Russische ministerie van Defensie zou het gaan om tot wel duizend Oekraïense soldaten, maar dat cijfer is niet te controleren. Rusland heeft reservetroepen naar het gebied gestuurd.

Vooral rondom de plaats Soedzja wordt gevochten, zo'n tien kilometer van de grens met Oekraïne. Dat land doet geen officiële uitspraken over de aanval. Wel heeft een Oekraïense officier gezegd dat 'Russische soldaten liegen over de beheersbaarheid van de situatie in de regio Koersk'.

Vooral rondom de plaats Soedzja wordt gevochten.
Vooral rondom de plaats Soedzja wordt gevochten.

"Het regime van Kyiv heeft opnieuw een grote provocatie gelanceerd", zei Russische president Poetin vandaag tijdens een ontmoeting met leden van zijn regering. Poetins legerchef Valery Gerasimov meldde later in de middag dat 'de opmars is gestopt', maar dat er nog altijd wordt gevochten.

De gouverneur van de Russische regio Koersk zegt dat er meer dan 200 burgers uit de regio zijn geëvacueerd. "Poetin houdt de situatie onder zijn persoonlijke controle. De president benadrukt dat de regio op alle gebieden steun zal krijgen", zegt gouverneur Smirnov in een videoverklaring.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er gevechten plaatsvinden op Russisch grondgebied. In maart dit jaar pleegden pro-Oekraïense soldaten met de Russische nationaliteit al een aanval vanuit Oekraïne op Rusland. Het zogeheten Vrijheid van Rusland legioen en het Russische Vrijwilligerscorps bestaan uit Russen die aan Oekraïense zijde meevechten. Ze vechten onder de Oekraïense vlag, maar het zijn geen reguliere Oekraïense troepen.

Soldaten van de twee pro-Oekraïense Russische eenheden wisten ook in 2023 de grens naar Rusland over te steken. In beide gevallen hielden de aanvallen binnen ongeveer twee weken op.

Opvallend is dat de huidige aanval niks met de pro-Oekraïense Russische strijders te maken lijkt te hebben. Het zou gaan om een aanval door het reguliere Oekraïense leger.

"De Koersk-operatie is anders dan eerdere invallen, het is een grotere operatie waarbij meerdere reguliere brigades van het Oekraïense leger betrokken zijn", schrijft militair analist Michael Kofman van de denktank Carnegie Endowment op X. "Een groot deel hangt af van hoeveel reserves Oekraïne heeft om tegen de operatie aan te gooien, en hoe snel Rusland zich organiseert voor een tegenaanval."

Gas

In het plaatsje Soedzja staat een meetstation waar Rusland bijhoudt hoeveel gas het exporteert via één van de grootste pijpleidingen naar de Europese Unie. De Bratstvo pijpleiding loopt van Rusland door Oekraïne naar Slowakije, en werkt nog steeds. Volgens het Russische persbureau Interfax gaat de levering van gas ondanks de gevechten ongehinderd door, maar het is onduidelijk of dat ook zo blijft.

Het Oekraïense leger heeft grote tekorten en dus kunnen ze vrijwilligers in de zogenoemde opa-eenheid goed gebruiken.