Burgemeester Utrecht na sluiten opvang Oekraïners: 'Mogelijk mensen op straat'
De opvang voor Oekraïense vluchtelingen in de Jaarbeurs in Utrecht gaat sluiten. En dat zorgt voor problemen, waarschuwt burgemeester Sharon Dijksma. De zogeheten hub sloot in februari al de deuren, maar bleef open voor de meest kwetsbare vluchtelingen. Volgens de Veiligheidsregio kan dat nu ook niet meer omdat er te veel mensen instromen en te weinig doorstromen. "Aan de mensen die zich nieuw melden, vragen we om zelf in hun verblijf te voorzien."
Gisteren werd bekend dat de zogenaamde Jaarbeurs-hub voor onbepaalde tijd de deuren sluit. Er zaten nog vrouwen, kinderen, 70-plussers en mensen met een acute psychische of fysieke aandoening. In de Jaarbeurs-hub was plek voor maximaal 140 mensen, maar die hadden door de drukte veel te weinig privacy. Ook staan er lange rijen voor de sanitaire voorzieningen en is er te weinig zorgcapaciteit beschikbaar.
Wekenlang op dezelfde locatie
Burgemeester Dijksma van Utrecht legt uit hoe de opvang vastloopt: "We krijgen mensen niet meer doorgeplaatst naar een andere plek in het land. De bedoeling is dat ze hier één, maximaal twee dagen blijven en dan doorgaan naar een andere, meer vaste locatie. De laatste tijd zagen we dat ze hier misschien wel weken of maanden moesten blijven."
De opvang stopt dus terwijl de vraag ernaar zeker niet kleiner is geworden. "Maar we willen mensen ook onder omstandigheden opvangen die gewoon goed zijn. En dat het ook echt de functie van een hub heeft en niet echt een opvang wordt."
Dijksma noemt het 'geen makkelijk besluit om te nemen'. "Maar het is wel volgens de standaarden en spelregels die we hebben. Het houdt een keer op als die doorstroom niet wordt geregeld. Dat is ook onze boodschap aan Den Haag. We zijn met kop en schouders de regio waar de meeste Oekraïners verblijven, maar op een gegeven moment bereiken wij ook onze grens. De grens van wat wij zelf kunnen regelen of wat ik aan mijn collega's in de regio kan vragen. De minister is nu echt aan zet."
Mogelijk betekent het besluit van de Veiligheidsregio dat er nu in Utrecht mensen op straat belanden. De boodschap is namelijk nu dat mensen die zich aanmelden moeten proberen zelf in hun verblijf te voorzien. "Dat is wel een harde boodschap, ja. Mogelijk belanden mensen nu op straat, dat zullen we moeten monitoren. Er moet nu landelijk een besluit hierover worden genomen."
Vluchtelingenwerk Nederland is net als Dijksma niet blij met het besluit. De organisatie noemt het vooral zorgwekkend dat Oekraïense vluchtelingen die nu in Nederland aankomen niet geregistreerd worden en geen eerste opvang krijgen.
"En dus krijgen ze ook geen toegang tot de voorzieningen waar ze wel recht ophebben. Ze hebben recht op bescherming. We hebben in Europa afspraken gemaakt over dat kinderen naar school toe moeten kunnen gaan, naar een arts. Dat gaat nu ook allemaal niet."
VNG bezorgd
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten liet gisteren al weten bezorgd te zijn. "De rek raakt er bij veel gemeenten uit en ze lopen regelmatig tegen grenzen aan." De organisatie noemt de situatie zorgelijk, maar ziet niet dat er op korte termijn een structurele oplossing geboden kan worden.
"Gemeenten doen al ontzettend veel. Van de 110.000 aanwezige ontheemden verblijven er ongeveer 90.000 in de gemeentelijke opvanglocaties. Daarnaast werken gemeenten ook aan de opgave om het mogelijk te maken dat er extra opvangplaatsen komen voor asielzoekers in het kader van de spreidingswet."