'Berichtgeving veel losgemaakt'

Huisartsen gaan richtlijnen plaatsen spiraal en pijnbestrijding toch herzien

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Imago Stock & PeopleHuisartsen gaan richtlijnen plaatsen spiraal en pijnbestrijding toch herzien
RTL

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) gaat de richtlijnen voor pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraal opnieuw bekijken. De herziening komt nadat het NHG eerder deze week had aangegeven de richtlijn juist niet aan te passen.

De wetenschappelijke vereniging van huisartsen komt nu met de herziening omdat de berichtgeving hierover 'veel heeft losgemaakt de afgelopen dagen', zegt een woordvoerder.

Geen uitspraak over wijzigingen

Wat de herziening precies gaat inhouden is nog niet duidelijk.

"Wij kunnen nog niet concreet zeggen wanneer de herziening dan afgerond zal zijn en kunnen ook nog geen uitspraken doen wat de wijzigingen zijn. Maar pijnbestrijding van het plaatsen van een spiraal is een van de onderwerpen waar opnieuw naar gekeken gaat worden."

Veel pijn tijdens het plaatsen van een spiraal: 'Paracetamol niet voldoende'
Lees ook

Veel pijn tijdens het plaatsen van een spiraal: 'Paracetamol niet voldoende'

Dit voorjaar kwam er kritiek op de procedure bij het plaatsen van een spiraal, omdat sommige vrouwen ernstige pijn ervaren als deze wordt ingebracht. 

Momenteel raadt de Nederlandse richtlijn alleen naproxen en paracetamol aan als pijnbestrijding. 

Deze maand paste de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC de richtlijn aan, waarbij ook bepaalde gels of sprays mogen worden gebruikt om de pijn te verzachten.

Een spiraaltje, ter illustratie.© ANP / Valentine Chapuis
Een spiraaltje, ter illustratie.

Kritiek op richtlijn

In april uitte Ava, de Nederlandse cliëntenbelangenorganisatie voor anticonceptie en abortus, al kritiek op de Nederlandse richtlijn. 

In een opiniestuk in de Volkskrant wees de organisatie erop dat naproxen en paracetamol 'slechts beperkt effectief zijn'.

Een woordvoerder van Ava laat weten blij te zijn met de herziening. "We zijn vooral blij dat er naar vrouwen wordt geluisterd", zegt ze. De organisatie zegt nog af te wachten hoe en of de richtlijnen precies worden aangepast.

Lees meer over
AnticonceptieNederland