Bijna iedereen wil dat fatbike onder de 16 jaar wordt verboden
Er moet snel iets worden gedaan aan de overlast door fatbikes. Veel Nederlanders zijn voor een minimumleeftijd, een helmplicht of een verplicht rijbewijs voor eigenaren van deze elektrische fietsen, blijkt uit onderzoek onder het RTL Nieuwspanel.
De irritatie over de e-bikes met brede banden is groot. Bijna de helft van de deelnemers (45 procent) meldde regelmatig last te hebben van fatbikes in het verkeer.
"Het lijkt wel alsof fatbikegebruikers de verkeersregels totaal zijn vergeten", meldt een deelnemer. "Vooral jongeren rijden veel te hard en kunnen de situatie niet goed inschatten. Of ze zijn afgeleid door telefoon, muziek of vriendjes."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Officieel is een fatbike een elektrische fiets met brede banden, maar het voertuig wordt door de meeste mensen eerder vergeleken met een bromfiets, snorfiets of speedpedelec. Opgeteld 85 procent vindt dat fatbikes thuishoren in de categorie voertuigen waarvoor een minimumleeftijd geldt van 16 jaar, net zoals een helmplicht en een rijbewijs.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Verbod onder 16 jaar
Er is dan ook ruim draagvlak voor maatregelen om het aantal ongelukken met fatbikes terug te dringen.
Vrijwel iedereen is voor een verbod op fatbikes voor kinderen onder de 16 jaar: 95 procent vindt dit een goed plan.
Helmplicht
Ook vinden mensen het massaal tijd voor een helmplicht voor gebruikers van de fietsen. "Juridisch zitten daar haken en ogen aan, want fatbikes vallen in principe gewoon onder de bredere categorie van elektrische fietsen," vertelt RTL-opiniepeiler Gijs Rademaker.
"Maar ook als het gaat om elektrische fietsen in brede zin, zie ik dat een meerderheid voorstander is van een verbod voor jongere kinderen, en voor een helmplicht."
Begin september start een campagne die mensen wijst op de risico's van het opvoeren van elektrische fietsen en fatbikes.
Slecht imago, maar niet alle fatbikers zijn aso
De fatbike heeft razendsnel een slecht imago gekregen, ziet Rademaker. "De fatbike is aan het uitgroeien tot hét symbool van wangedrag in het verkeer. Tot verdriet van de mensen die de fietsen wél verantwoord gebruiken. Want die zijn er ook, zien we in ons onderzoek, en dat is geen kleine groep."
RTL Nieuws ging langs bij de 56-jarige Anneloes en 17-jarige Chris. De fatbike maakt het leven voor Chris een stuk makkelijker: "Ik rijd dagelijks wel 40 of 50 kilometer", zegt zij:
Verantwoording
Het onderzoek is uitgevoerd op 8 t/m 11 juli onder ruim 19.000 leden van het RTL Nieuwspanel, onder wie ruim 200 mensen met een fatbike in het huishouden. Het onderzoek is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt ruim 43.000 leden.