Toeval of klimaatverandering?

Dagenlang zware regen in normaal kurkdroge Sahara: 'Laatste keer was in 1994'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesDagenlang zware regen in normaal kurkdroge Sahara: 'Laatste keer was in 1994'
RTL

Geen zand of stof, maar bloemen en planten. In de Sahara valt momenteel veel regen, waardoor het op sommige plekken groeit en bloeit. Dat is heel uitzonderlijk, aangezien er normaal in het woestijngebied jaarlijks minder dan 25 mm regen valt. Maar dat is nu anders, en dat heeft gevolgen voor de woestijn.

De Sahara is met een oppervlakte van 9,2 miljoen vierkante kilometer de grootste woestijn op aarde. Het gebied in het noorden van Afrika wordt beschouwd als een van de droogste plekken op aarde, omdat er in een jaar tijd weinig tot geen neerslag valt. 

Dat er nu wél veel regen valt is volgens Amara Onwuka, meteoroloog van Buienradar, heel zeldzaam. "Hoe het kan dat er nu zoveel regen valt in de Sahara heeft te maken met de Intertropische Convergentiezone", vertelt ze.

Je bent al 100 keer natgeregend, en dat komt door de oceaan
Lees ook

Je bent al 100 keer natgeregend, en dat komt door de oceaan

Dat behoeft uitleg. De Intertropische Convergentiezone (ICTZ) is een gebied met regen- en onweersbuien, dat ten zuiden van de Sahara ligt. "De ICTZ is langzaamaan naar het noorden toegetrokken, waardoor er regenbuien zijn ontstaan", zegt Onwuka.

In bloei

En dat komt niet vaak voor, zegt ook Niko Wanders, hoogleraar Hydrologie aan de Universiteit Utrecht. Volgens hem zien sommige plekken in de Sahara er nu dan ook anders uit door de regenbuien. "Sommige gebieden krijgen na jarenlange droogte nu opeens veel water. Alle zaden die daar lagen, springen door de regen in leven."

Wanders zegt dat de meeste regen in de Sahara al vrij snel naar het landoppervlak af zal stromen en er dus geen sprake zal zijn van modderstromen of andere overstromingen.

De laatste keer dat er zoveel regen in de Sahara viel, was in september 1994. Of de regen door klimaatverandering komt, is volgens klimaatspecialist Heleen Ekker moeilijk te zeggen op dit moment. "Zonder nader onderzoek kan dat niet gezegd worden. 

De Sahara is gemiddeld gesproken zeer droog en zeer warm. Het VN-klimaatpanel IPCC constateerde eerder dat na de droogte in de laatste 20 jaar van de vorige eeuw de regenval in de Sahel, een deel van de Sahara, daarna juist weer wat toenam."

Toeval en geen klimaatverandering

Ekker vervolgt: "Voor heel Afrika verwacht het IPCC een verdere toename van de gemiddelde temperatuur, als de uitstoot van broeikasgassen niet snel daalt. Dat geldt dus ook voor de Sahara. In sommige delen van Afrika wordt ook meer neerslag in pittige buien verwacht, zoals het oostelijke deel van de Sahel. Andere delen kunnen juist meer droogte verwachten."

Peter Siegmund, klimaatwetenschapper bij het KNMI, sluit zich daarbij aan. Volgens hem is het vooral 'toeval' dat er nu meer neerslag valt in de Sahara. "Je moet ook niet kijken naar de toename in percentages. Dat er tot 1000 procent meer neerslag valt, is te verwachten wanneer het normaal op een plek alleen maar droog is. Het is iets bijzonders, want zoveel regen op een dag maken we zelfs niet in Nederland mee." 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS