Voorheen Twitter

Grote X-accounts gehackt, ook Auschwitz-museum getroffen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Associated PressGrote X-accounts gehackt, ook Auschwitz-museum getroffen
RTL

Enkele grote accounts op X, voorheen Twitter, zijn gehackt. Op de pagina's van onder meer het Auschwitz-museum was een boodschap te lezen waarin de hack werd aangekondigd.

"This is a hacked account", was vandaag te lezen op de pagina van het museum, die normaal gesproken in het teken staat van de herdenking van slachtoffers die werden vermoord in het vernietigingskamp. In het bericht, dat inmiddels weer is verwijderd, leek reclame te worden gemaakt voor een digitale munt, een zogeheten cryptotoken.

Geld aftroggelen

"Cybercriminelen hacken regelmatig populaire en geverifieerde X-accounts. Daarop plaatsen ze berichten waarmee ze geld van mensen proberen af te troggelen", zegt techjournalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws. "Dat kan op allerlei manieren. Een bekende methode is dat de accounts zich voordoen als bijvoorbeeld Elon Musk en stellen dat als je een bitcoin overmaakt, je twee bitcoins terugkrijgt. De uitkomst: jouw bitcoin ben je dan kwijt."

X verboden in Brazilië: 'Musk moet zich houden aan de wet'
Lees ook

X verboden in Brazilië: 'Musk moet zich houden aan de wet'

Hier lijkt sprake van een relatief nieuw fenomeen. "De laatste tijd zie je dat de cybercriminelen via gehackte X-accounts zogeheten tokens verspreiden: een speciaal soort digitale munt die je kunt kopen", zegt Verlaan. "Met de berichten hopen ze de populariteit van deze tokens te verhogen, om zo ook de digitale waarde te verhogen. De kans is echter groot dat je een nutteloze token koopt, en dat de maker van de tokens ervan doorgaan met de eventuele winst."

Ook Ice Age getroffen

Behalve het account van het Auschwitz-museum zijn ook de accounts van onder meer de Disney-film Ice Age en de Amerikaanse mediapersoonlijkehid Scott Disick, met meer dan 6 miljoen volgers, getroffen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Wie er precies achter het hacken van de accounts zit is vooralsnog onduidelijk. Elon Musk, de eigenaar van X, heeft nog niet gereageerd. 

Lees meer over
Elon MuskX [voorheen Twitter]Auschwitz-Birkenau