Plannen druisen in tegen BBB-beleid

Zorgen en irritatie over mestplannen BBB-minister: 'Ze komt met niets nieuws'

Door Agnes de Goede en Pieter Munnik··Aangepast:
© ANPZorgen en irritatie over mestplannen BBB-minister: 'Ze komt met niets nieuws'
RTL

Het oplossen van de mestproblematiek is een van de grootste opgaven waar BBB-minister Femke Wiersma voor staat. Morgen komt ze met haar langverwachte mestplan, maar dat is vooral een uitwerking van de plannen van haar voorganger, iets waar haar eigen partij BBB flinke kritiek op had. In de coalitie zorgt het voor spanning: "Als dit het is, gaan we het niet redden. Dit kost veel boeren de kop."

Het is een enorme druk die op de schouder van Femke Marije Wiersma ligt en de tijd begint te dringen. Nederland moet van Brussel flink minder mest produceren, met alle gevolgen van dien. In 2026 loopt de uitzonderingspositie af die Nederland jarenlang heeft gehad in Europa, waardoor boeren meer mest mochten uitrijden dan andere Europese landen.

Plannen van Adema

Haagse ingewijden zeggen tegen RTL Nieuws dat de nieuwe minister morgen vooral de plannen van haar voorganger Piet Adema zal presenteren. "Ze bakt ze op, met een eigen sausje", meldt een ingewijde. "Het is een invulling en verder wat schetsen en langetermijnprocessen. Maar echt iets nieuws? Nee, dat zie ik niet", zegt een bron uit de coalitie.

Minister Wiersma trekt ruim 200 miljoen uit voor aanpak PAS-melders
Lees ook

Minister Wiersma trekt ruim 200 miljoen uit voor aanpak PAS-melders

Die bestaande plannen omvatten onder meer een pot geld voor uitkoopregelingen voor boeren die willen stoppen. De verwachting is dat Wiersma die pot iets gaat bijplussen. Ook komen er subsidies voor innovatie en mestverwerking zodat er minder mest overblijft en wordt geproduceerd. Maar strooien met geld kan ze niet. Dat is er immers niet.

Afromingsregeling

Verder komen er strengere regels bij de verkoop van bedrijven. Iets dat melkveehouders raakt, maar ook varkens- en kippenboeren: ook zij krijgen te maken met gedwongen krimp als het bedrijf niet door familie wordt overgenomen. Deze zogenoemde afromingsregeling loopt op tot mogelijk 30 procent minder dieren.

In een reactie noemt de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders de afromingsplannen 'compleet onterecht'. De organisatie stelt dat hun sector geen mestprobleem heeft omdat pluimveemest wordt verbrandt voor energie, en niet op het land zou belanden. "Wij dragen er niet aan bij, maar draaien nu wel op voor andermans problemen."

Aanvullend wil Wiersma dat boeren voor een langere periode hun mest op het land mogen uitrijden, zoals ze ook deze maand de periode met twee weken had verlengd. Ook mag langs de grenzen van de gevoelige Natura 2000-gebieden voortaan mest op 100 meter afstand worden uitgereden, nu geldt dat pas vanaf 250 meter.

Zorgen

Een advies van de Raad van State wakkert de zorgen binnen de coalitie aan. Die oordeelde vorige maand nog dat de plannen van het vorige kabinet onder leiding van Adema ernstig tekortschieten. "Het kabinet moet extra maatregelen nemen om de productie van mest in Nederland te beperken. Het huidige wetsvoorstel is bij lange na niet genoeg", zo luidde de conclusie.

Echte grote oplossingen die Wiersma nu moet nemen, blijven uit, valt te horen binnen de coalitie. "Ze komt niet met iets wezenlijks nieuws. En dat hebben we wel echt nodig." De angst is groot dat boeren anders verplicht moeten stoppen om aan de eisen van Brussel te kunnen voldoen: een koude sanering.

BBB was fel tegen

Opvallend is dat Wiersma's eigen partij juist fel tegen deze plannen was: de BBB kwam dan ook met een eigen plan. Zo wil BBB het teveel aan mest opslaan op plekken verspreid over het hele land. Bijvoorbeeld in mestzakken op boerenerven, in lege mestkelders van gestopte boeren of in lege opslagtanks in havengebieden. 

Maar ingewijden stellen dat in Wiersma's plannen weinig terugkomt van dat BBB-plan.

Caroline van der Plas was eerder fel tegen de plannen van minister Adema.© ANP
Caroline van der Plas was eerder fel tegen de plannen van minister Adema.

Heel ingewikkeld

Een betrokkene bij de besluitvorming van het kabinet stelt dat het een 'heel ingewikkeld dossier is' en een oplossing niet zomaar uitkomst biedt. "Eigenlijk zetten er twee maatregelen echt zoden aan de dijk: de uitkoopregelingen, want dan stoppen boeren en heb je minder mest. En twee: een wezenlijk andere manier van management van boeren. Denk aan innovaties bij de stallen en ander voer waarbij de dieren minder poepen." 
 
Maar, benadrukt de betrokkene: de uitkoopregelingen zijn kwetsbaar, omdat je niet weet hoeveel boeren daarvoor willen gaan. "En innovaties kosten tijd. Boeren hebben te maken met vergunningen en moeten veel investeren. Daarmee maak je niet direct een enorme klap."