Slepend dossier

Minister Wiersma trekt ruim 200 miljoen uit voor aanpak PAS-melders

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMinister Wiersma trekt ruim 200 miljoen uit voor aanpak PAS-melders
RTL

Minister Femke Marije Wiersma van Landbouw stelt ruim 200 miljoen euro beschikbaar om zogenoemde PAS-melders te helpen: de agrarische ondernemers die sinds 2019 in de problemen zitten omdat zij voor hun extra stikstofuitstoot toch een natuurvergunning moeten krijgen. De minister opent een nieuwe regeling voor de provincies, die de gedupeerden zo moeten kunnen helpen.

Het gaat in totaal om 226,9 miljoen euro waar provincies vanaf maandag een aanvraag voor kunnen indienen. Met het geld kunnen zij ervoor zorgen dat het bedrijf toch nog de juiste natuurvergunning kan krijgen, of samen met de ondernemer een andere, passende, oplossing zoeken, zo laat het ministerie weten. Per aanvraag is een maximum bedrag van zo'n 8 miljoen beschikbaar.

Slepend dossier

De problematiek met de PAS-melders is een slepend dossier en volgens de BBB-bewindsvrouw een van haar grootste prioriteiten om op te lossen. Dat begon vijf jaar geleden, na een uitspraak van de Raad van State.

Streep door natuurbeleid vorige kabinet, stikstofbeleid provincies gaat van tafel
Lees ook

Streep door natuurbeleid vorige kabinet, stikstofbeleid provincies gaat van tafel

Bedrijven konden voor die tijd via het Programma Aanpak Stikstof (PAS) vrijwillig aangeven dat zij meer stikstofruimte nodig hadden, zonder dat daarvoor een vergunning nodig was. Dat hield juridisch geen stand, waardoor zij nu volgens de wet illegaal opereren. Omdat zij eerder wel te goeder trouw handelden, probeert de overheid hen sindsdien op verschillende manieren te helpen. Daarbij is haast geboden, vanaf medio 2025 moeten provincies op de vergunningsplicht gaan handhaven.

Soepeler

Het is niet de eerste keer dat het ministerie de portemonnee trekt om PAS-melders tegemoet te komen. Dit keer hoopt de minister dat de uitvoering van de regeling wel soepeler verloopt. Na gesprekken met de provincies zijn een aantal aanpassingen gedaan.

Destijds was er één aanvraagronde en nu zijn er vier momenten tussen september 2024 en februari 2026 om een aanvraag te doen. Dat betekent dat de provincies niet in één keer in een korte tijd een volledig pakket met maatregelen moeten hebben uitgewerkt maar meer tijd hebben en dat in delen kunnen doen. Zo moet ook voorkomen worden dat er geld onbenut blijft, zoals bij de vorige regeling het geval was. Ook kan het geld nu besteed worden aan verplaatsing en het vrijwillig uitkopen van bedrijven.

Correctie: In een eerdere versie ontstond de indruk dat het om extra geld ging dat niet al in de Voorjaarsnota was gereserveerd, dat is niet het geval. Nu is bekend hoe het budget precies zal worden uitgegeven.