November 2023

Israël geeft toe dat drie gijzelaars waarschijnlijk omkwamen door bombardement

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AnadoluIsraël geeft toe dat drie gijzelaars waarschijnlijk omkwamen door bombardement
RTL

Het Israëlische leger zei zondag dat er een 'grote kans' bestaat dat een Israëlische luchtaanval verantwoordelijk was voor de dood van drie Israëlische gijzelaars in november in Gaza.

Dat concludeert het leger na eigen onderzoek, dat suggereert dat 'de drie onbedoeld gedood werden bij een IDF-luchtaanval, tijdens de eliminatie van Hamas-commandant Ahmed Ghandour op 10 november', aldus het leger in een verklaring. De omgekomen gijzelaars waren korporaal Nik Beizer, sergeant Ron Sherman en Elia Toledano.

Met de Palestijnse Ibrahim werd weer een journalist in Gaza gedood, Nederlandse Fadime start actie
Lees ook

Met de Palestijnse Ibrahim werd weer een journalist in Gaza gedood, Nederlandse Fadime start actie

De Palestijnse beweging die verantwoordelijk is voor de gijzelingen op 7 oktober, beweert al maanden dat gijzelaars omkomen door Israëlisch vuur en een tekort aan medicatie. Zo zouden de zes gijzelaars die eind augustus dood werden aangetroffen in tunnels, gedood zijn door Israëlische luchtaanvallen. Israël stelt dat de zes van dichtbij zijn doodgeschoten.

Eerder schoot leger gijzelaars dood 

Op 15 december vorig jaar werden drie gijzelaars, die met witte vlaggen zwaaiden, per ongeluk doodgeschoten door Israëlische soldaten in het zuiden van Gaza. 

Een vereniging die zich inzet voor de families van de gijzelaars heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu opgeroepen om verantwoordelijkheid te nemen voor de dood van de gijzelaars. De familieleden willen dat hij stopt de gesprekken over gevechtspauzes te 'torpederen', schrijft nieuwssite The Times of Israel.

Mohammed rouwt om het verlies van zijn vrouw en pasgeboren tweeling in Gaza
Lees meer over
Israëlisch-Palestijns conflictOorlog tussen Hamas en Israël