Ook in Nederland

'China hackte honderdduizenden slimme apparaten voor grote cyberaanvallen'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© iStock'China hackte honderdduizenden slimme apparaten voor grote cyberaanvallen'
RTL

Chinese staatshackers hebben meer dan 260.000 apparaten gehackt om ze te kunnen gebruiken voor grote cyberaanvallen, waarschuwen de autoriteiten van onder meer de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland zouden 2700 apparaten doelwit zijn geweest van de actie.

Het Nationaal Cyber Security Centrum van het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt dat enkele duizenden apparaten in Nederland zijn getroffen

Overal ter wereld

Volgens de Amerikaanse FBI richtten de hackers zich onder meer op routers, firewalls, opslagapparaten en slimme apparaten die aan internet gekoppeld zijn, zoals bewakingscamera's en webcams. In de Verenigde Staten zouden 126.000 apparaten zijn getroffen. Daarna volgen Vietnam met 21.100 apparaten en Duitsland met 18.900. Ook in China zelf zouden honderden apparaten zijn gehackt. 

Behalve in Europa, Noord-Amerika en Azië zouden ook in Zuid-Amerika, Afrika en Australië apparaten zijn gekaapt. 

Grote X-accounts gehackt, ook Auschwitz-museum getroffen
Lees ook

Grote X-accounts gehackt, ook Auschwitz-museum getroffen

De hack zou zijn gepleegd door de organisatie Beijing Integrity Technology Group, een beurgenoteerd cybersecuritybedrijf. De onderneming zou banden hebben met de Chinese regering. Er werken zo'n vijfhonderd mensen. 

De hackers zouden gebruikmaken van dezelfde technieken en methodes als Chinese cyberspionnen. Die groep staatshackers wordt door cyberbeveiligers onder meer Flax Typhoon, Ethereal Panda of RedJuliett genoemd.

Updates uitvoeren

Het Nationaal Cyber Security Centrum roept gebruikers van dergelijke apparaten op om de software te updaten. Eigenaren van gekaapte apparaten worden 'waar mogelijk' op de hoogte gebracht, maar 'dit betreft slechts een deel van de totale hoeveelheid getroffen apparaten in Nederland'.

Eerder dit jaar werden kijkers van de tv-zender BabyTV Russische propaganda voorgeschoteld doordat de zender tijdelijk werd gehackt.
Lees meer over
FBIVerenigde StatenChina