'Leven met constante dreiging'

Inspectie: huiselijk geweld vaak te laat aangepakt

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Robin UtrechtInspectie: huiselijk geweld vaak te laat aangepakt
RTL

Kinderen en huishoudens die te maken krijgen met huiselijk geweld moeten vaak lang wachten op actie van Veilig Thuis, het advies- en meldpunt dat aan de slag moet met berichten over huiselijk geweld. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

"Ze krijgen niet op tijd de hulp die nodig is om hun thuissituatie weer veilig te maken. Hierdoor leven zij te lang met een constante dreiging van huiselijk geweld of kindermishandeling", meldt de Inspectie. 

"Melders vertelden de inspectie dat ze twijfelen of het wel zin heeft om te melden bij Veilig Thuis." Het is namelijk zo dat alleen bij het ontstaan van acute onveiligheid, een melding meteen wordt opgepakt.

Controle

De inspectie controleerde bij 3 van de 25 Veilig Thuis-organisaties en vroeg informatie op bij allemaal. Over 2024 blijkt dat het maar vijf Veilig Thuis-organisaties lukt om ten minste 80 procent van de meldingen binnen de wettelijke termijnen te beoordelen. 

Slechts één Veilig Thuis-organisatie wist alle onderzoeken binnen de wettelijke termijn van tien weken af te ronden.

Kritiek op film It Ends with Us: 'Huiselijk geweld is allesbehalve romantisch'
Lees ook

Kritiek op film It Ends with Us: 'Huiselijk geweld is allesbehalve romantisch'

Oorzaken van de traagheid zijn toename en ernst van de meldingen, onvoldoende deskundigheid en beschikbaarheid van de lokale hulpverlening en onvoldoende beschikbaarheid van personeel.

Als er geen onmiddellijke onveiligheid dreigt, moet de aanpak van meldingen wachten. Daar zitten echter ook berichten bij over ernstige structurele mishandeling of verwaarlozing. 

Schrijnende voorbeelden

De IGJ maakt zich ernstig zorgen over de kinderen, gezinnen en huishoudens voor wie niet tijdig een veiligheidsbeoordeling of onderzoek wordt uitgevoerd, vertelt de organisatie. "De voorbeelden van onrust en onveilige situaties bij deze gezinnen en huishoudens zijn stuk voor stuk schrijnend."

IGJ vraagt Veilig Thuis de eigen afdelingen, maar ook andere partners in de sector, niet alleen bezig te zijn met het wegwerken van de eigen wachtlijsten. 

"Want een huishouden is niet geholpen als het wordt doorgeschoven van de wachtlijst van Veilig Thuis naar de wachtlijst van bijvoorbeeld vrijwillige hulpverlening."

Reactie Veilig Thuis

Het Landelijk Netwerk Veilig Thuis 'deelt de zorgen' en neemt de bevindingen 'dan ook zeer serieus'.

"We zien wachttijden oplopen door onder andere een forse toename en complexiteit van meldingen, bezuinigingen, krapte op de arbeidsmarkt en een tekort aan deskundige en beschikbare hulpverlening om de zorg aan over te dragen", verklaart het netwerk de situatie.

Regionaal wordt er al wel zoveel mogelijk aangepakt, maar 'er is een vernieuwende aanpak en manier van samenwerken nodig tussen alle betrokken partijen, landelijk en lokaal', reageert Veilig Thuis op de bevindingen.

Ook gemeenten verantwoordelijk

De Veilig Thuis-organisaties Amsterdam-Amstelland, Gelderland-Midden en West-Brabant moeten een plan maken voor verbetering, maar ook aan de andere is dit gevraagd.

De inspectie benadrukt dat ook gemeenten en diverse andere organisaties een verantwoordelijkheid hebben om het werk van Veilig Thuis beter mogelijk te maken.

René heeft zijn ex-partners jarenlang mishandeld. Hij is daar voor veroordeeld en heeft uiteindelijk alle hulp aangegrepen om 'het beest', zoals hij het noemt, in zichzelf te temmen. In onderstaande video vertelt hij zijn verhaal. 

René heeft zijn ex-partners jarenlang mishandeld. Hij is daar voor veroordeeld en heeft uiteindelijk alle hulp aangegrepen om 'het beest', zoals hij het noemt, in zichzelf te temmen.
Lees meer over
Inspectie Gezondheidszorg en JeugdHuiselijk geweldKindKindermishandelingNederland