Bij lage vaccinatiegraad

Wetsvoorstel D66 en VVD voor kinderopvang: 'Weiger ongevaccineerde kinderen'

Door Stephan Koole en Agnes de Goede··Aangepast:
© GettyWetsvoorstel D66 en VVD voor kinderopvang: 'Weiger ongevaccineerde kinderen'
RTL

De kinderopvang moet niet-gevaccineerde kinderen weigeren als de landelijke vaccinatiegraad lager is dan 92 procent. VVD en D66 dienen vandaag een wetsvoorstel in om dit te bereiken. De vaccinatiegraad daalt al jaren, met alle gevolgen van dien. Momenteel ligt de vaccinatiegraad onder de 90 procent. "Meerdere baby's zijn dit jaar al overleden, vreselijk verdrietig."

Nu kunnen kinderdagverblijven zelf beslissen of ze kinderen die niet zijn gevaccineerd tegen bijvoorbeeld difterie, kinkhoest of mazelen, toelaten of niet. Dat vinden VVD en D66 onwenselijk. Daarom dienen ze een wetsvoorstel in: als de landelijke vaccinatiegraad onder de 92 procent ligt, moet een kinderopvang niet-gevaccineerde kinderen weigeren.

Ook vinden de partijen dat de medewerkers in de kinderopvang gevaccineerd moeten zijn. 

Veiligheid

Met dit wetsvoorstel willen coalitiepartij VVD en oppositiepartij D66 bereiken dat heel jonge kinderen die nog niet (volledig) zijn gevaccineerd, veilig naar de kinderopvang kunnen komen zonder dat ze bang hoeven te zijn besmet te worden door een ongevaccineerd kind. Voor mazelen kunnen kinderen bijvoorbeeld pas vanaf 14 maanden worden ingeënt. 

"Kinderopvangen en ouders van kinderen vragen ons ook om dit te doen", benadrukt D66-Kamerlid Wieke Paulusma.

Vaccinatiegraad daalt al jaren 

"De vaccinatiegraad daalt al een aantal jaren en zit nu ver onder de 92 procent", voegt VVD-Kamerlid Judith Tielen toe. Volgens experts is een vaccinatiegraad van 95 procent gewenst. "Onze wet regelt dat kinderen die niet gevaccineerd zijn, geweigerd moeten worden op de kinderopvang. Zodat alle kinderen die er komen zeker weten dat ze beschermd zijn tegen heel nare infectieziektes." 

Veranderingen in vaccinatieprogramma: mazelenprik jaren eerder, kinkhoestvaccinatie juist later
Lees ook

Veranderingen in vaccinatieprogramma: mazelenprik jaren eerder, kinkhoestvaccinatie juist later

Hoe dat er in de praktijk uit gaat zien? Paulusma: "Ouders krijgen van de jeugdgezondheidszorg een brief waarmee ze kunnen laten zien dat hun kind meedoet aan het rijksvaccinatieprogramma. En dat is hun toegangsbewijs voor de kinderopvang."

Geen plek op de opvang

Volgens D66'er Paulusma heeft niet-vaccineren dus gevolgen, want dan is er op de opvang geen plek voor je kind. Volgens haar zal deze maatregel ook een positief effect hebben op de vaccinatiegraad: "Meer ouders gaan over tot vaccineren. Dat zien we in landen om ons heen."

Wat voor gevolgen het kan hebben om niet te vaccineren, lieten we vorig jaar in deze video zien: 

De baby van Nicole Gommers kreeg mazelen. Dat leidde uiteindelijk tot een hartinfectie, vertelde ze vorig jaar.

VVD’er Tielen denkt dat de wet ouders meer zekerheid zal geven. Want: "Ouders die kinderen naar het kinderdagverblijf brengen weten dan zeker dat er daar geen ziekteverwekkers zijn. Dat hun kinderen veilig zijn tegen mazelen, kinkhoest en dat soort dingen.'"

De kinderopvangsector is volgens Tielen blij met de wet. "Ze vinden het heel plezierig als de wet er komt, want dan kunnen ze zekerheid geven aan ouders dat hun kleintjes veilig zijn tegen enge ziektes."

In 2026

De maatregel ligt gevoelig in de Tweede Kamer. Als de wet een meerderheid haalt in de Kamer, dan kan de maatregel vanaf 2026 van kracht zijn. 

Lees meer over
D66VVDVaccinatieKinderopvangEditie NL Link in bio