Als je kind bang is voor Halloween: 'Angst is ook leerzaam'
Zombies met bloed en boze pompoenen. Nog een weekje en dan staat Halloween alweer voor de deur. Maar wat als je kinderen de kriebels krijgen van dit feest en alle gruwelaspecten ervan? "Je hebt angst nodig om te leren incasseren. Als je alles wegneemt dan leert je kind ook niet om er mee om te gaan."
Halloween is een van oorsprong Amerikaanse feestdag die ook steeds meer opkomt in Nederland. Op 31 oktober verkleden kinderen zich om 's avonds langs huizen in hun eigen buurt te gaan voor snoep.
Huizen en scholen gedecoreerd
In de Nederlandse supermarkten zijn ook steeds meer decoratie en snoep te vinden die bij deze feestdag horen. "Halloween lijkt een beetje op Sint-Maarten op 11 november", zegt antropoloog Irene Stengs van het Meertens Instituut waar onderzoek wordt gedaan naar taal en cultuur in Nederland.
"De laatste jaren zijn in Nederland ook meer ontwikkelingen op het gebied van het vieren van Halloween. Toch is het nog steeds niet zo groot als bijvoorbeeld in Amerika. Hier zie je vooral huizen en scholen die gedecoreerd zijn en jongvolwassenen houden soms verkleedfeestjes."
Griezelen is onlosmakelijk verbonden met het feest, zoals bijvoorbeeld om horrorclowns of zombies, zegt Stengs. "Daar zit ook iets ongrijpbaars in. Aan de ene kant zijn clowns juist als onschuldig vermaak bedoeld, aan de andere kant vinden velen ze ook eng. Maar griezelen kan ook leuk zijn, het brengt een bepaalde spanning met zich mee."
De angst over Halloween heeft zelfs een naam: samhainofobie. Volgens opvoedingsdeskundige Jacqueline Kleijer is het heel normaal dat kinderen deze angst kunnen hebben. "Halloween is nog niet zo lang traditie in Nederland, dus zijn wij er ook nog niet aan gewend. Ouders bereiden hun kinderen er vaak ook niet echt op voor, terwijl dat soms wel belangrijk kan zijn."
Kleijer vertelt over haar eigen ervaring toen ze jaren terug in Amerika was tijdens Halloween. Veel ouders pakken daar helemaal uit door hun huis te versieren, zodat omwonenden kunnen griezelen. "Ik vond het zelfs freaky om die huizen te zien. En hoewel we dat soort versierde huizen in Nederland niet in dezelfde mate hebben, raken kinderen ook online veel in aanraking met alles wat met het feest te maken heeft. Daardoor kan de angst dan ook aangewakkerd worden."
Of het nu in hun wijk is, op TikTok, Instagram of in de lokale supermarkt: Halloweenuitingen kunnen kinderen angst aanjagen, zegt Kleijer.
Ouders die bange kinderen hebben, kunnen zich daar enigszins op voorbereiden. "Als ouder ken je je kind het beste. Neem je kind serieus als het angstig is. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat je het niet groter maak door te veel uitleg te geven. Dan hebben kinderen ook alleen maar meer vragen en kan de angst juist groter worden. Houd het zo luchtig mogelijk en leg in het kort uit wat het feest is en waarom mensen zich verkleden."
Angst kan ook goed zijn
Een beetje angst hoeft overigens ook niet altijd slecht te zijn voor een kind, stelt Kleijer. "Je hebt angst nodig om te leren incasseren. Door je kind met angst te confronteren, leer je het te normaliseren. Als je als ouder alles maar wegneemt, leert je kind er ook niet mee om te gaan. Dat betekent niet dat je je kind expres bang moet maken, maar er een beetje in aanraking mee komen kan juist ook helpen."