OM maakt zich zorgen om stijging 3D-geprinte vuurwapens: 'Drempel is laag'
Het wordt steeds eenvoudiger om 3D-geprinte wapens te maken. Het Openbaar Ministerie (OM) is bezorgd over het groeiende aantal vuurwapen(onderdelen) die gemaakt zijn met een 3D-printer. Eerder deze maand werd een 33-jarige man nog veroordeeld tot ruim 2 jaar gevangenis voor het printen van zulke wapens.
Het gaat om Julian C. uit het Zuid-Hollandse Rhoon. Bij een huiszoeking vonden agenten in november 2021 bij hem negen 3D-printers, waarvan zes op dat moment onderdelen van vuurwapens van het type FGC-9 aan het printen waren. FGC staat voor Fuck Gun Control.
Ook lagen er in het pand enkele tientallen onderdelen die al geprint waren, zoals grepen en onderdelen van vuurwapenmagazijnen. De politie had niet eerder een complete werkplaats gevonden met zoveel printers.
Niet eerder zoveel wapens
"Tot 2021 zijn er 14 inbeslagnamen van 3D-geprinte wapens geweest, daarna zien onze deskundigen duidelijk een stijgende lijn", laat een woordvoerder van het OM aan RTL Nieuws weten. "We maken ons zorgen over deze toename. Deze strafzaak laat zien hoe groot het probleem is, niet eerder werden er op zo'n grote schaal 3D-wapens geprint."
De wet maakt nog geen onderscheid tussen nepwapens en echte wapens, zo kwam in de strafzaak naar voren. "Maar voor een 3D-geprint wapen hoef je niet het criminele milieu in. De drempel om zo'n wapen aan te schaffen is daardoor flink lager." In deze video zie je hoe het 3D-printen van vuurwapens werkt:
De veroordeelde Julian C. vertelde tijdens zijn rechtszaak dat hij het printen van de wapenonderdelen had geleerd via YouTube en Google. Het in elkaar zetten van de wapens deed hij niet zelf, beweerde hij. "Dat was niet mijn afdeling. Het in elkaar zetten zou iemand anders doen."
Unieke zaak
De zaak van de nepwapenhandelaar is volgens wapendeskundige Jas van Driel uniek. "Het is de eerste keer dat op grote schaal het 3D-printen van vuurwapenonderdelen wordt vervolgd."
Van Driel snapt de zorgen van het OM, toch benadrukt hij dat er nog geen overstroom aan wapens is. "Wat mensen vaak vergeten is dat je allerlei onderdelen kan printen, maar de loop en afsluiter niet. Je moet ook kunnen lassen om het model waar het in deze zaak om draait, de FGC-9, te maken. Dat kon deze verdachte, maar hier heb je natuurlijk wel kennis voor nodig: je moet stalen onderdelen aan elkaar kunnen maken, en beschikken over vaardigheden en lasapparatuur. Dan moet je nog alles aan elkaar zetten."
Martin Janssen is deskundige bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en initiatiefnemer van een onderzoek naar 3D-geprinte wapens. "Wat je kunt bedenken, kun je maken met een 3D-printer", zegt hij. "Dit varieert van alledaagse objecten, zoals bekers en kunst, tot onderdelen voor wapens." Het proces omvat vaak het printen van vele losse onderdelen, die uiteindelijk samengevoegd worden tot een volledig functioneel wapen.
Voor het NFI zijn deze mogelijkheden reden om verder onderzoek in te stellen. Een belangrijk onderdeel daarvan zal in het teken staan van het kunnen aantonen dat verschillende 3D-geprinte wapens die op meerdere plekken zijn gevonden van dezelfde maker zijn. "Als twee 3D-geprinte wapens met hetzelfde materiaal geprint zijn, is het mogelijk herleidbaar tot dezelfde persoon."
In 2022 al vroegen de politie en het Openbaar Ministerie om maatregelen zodat het moeilijker wordt voor mensen om online instructies te vinden voor het printen van wapens.
Ook in andere landen bestaat het probleem. Zo werden in Duitsland bij de aanslag op een synagoge in 2019 in Halle 3D-geprinte wapens aangetroffen en in de Verenigde Staten werden in de laatste jaren tienduizenden van dit soort wapens in beslag genomen.