Albert Visser al bijna vier jaar dood, maar werd tóch geïdentificeerd met vingerafdrukken
Albert Visser (67) uit Heerhugowaard is hoogstwaarschijnlijk bijna vier jaar geleden om het leven gebracht. In zijn huis werden deze week meerdere lichaamsdelen gevonden. Hoewel hij al jaren dood is, kon Albert toch door middel van vingerafdrukken worden geïdentificeerd. "Het kan niet anders dan dat zijn lichaam goed bewaard is gebleven."
"Hij was nogal op zichzelf", vertelde een politiewoordvoerder deze week in televisieprogramma Opsporing Verzocht. De 67-jarige man met lang grijs haar en een bril had zeven katten. Hij woonde aan de C. van Everdingenlaan in Heerhugowaard. Volgens verschillende media woonde hij in bij zijn zoon. Die zou het huis van Albert hebben gekocht, en verhuurde een kamer aan zijn vader.
Volgens de politie had de man weinig contacten. "Mensen vonden hem nog weleens lastig in de omgang. Hij is ooit getrouwd geweest en heeft drie volwassen kinderen. Met een van die kinderen had hij nog wel redelijk goed contact." Een keer in de zoveel tijd ging Albert Visser met een goede vriend wandelen en eten in Zandvoort.
Albert had al sinds 10 januari 2021 geen teken van leven meer gegeven.
Het was die goede vriend die in het najaar van 2021 bij de politie aan de bel trok, toen hij niets meer hoorde van Albert. Hij zocht hem thuis op, maar vond hem ook daar niet.
Later ontdekte de politie dat Albert al sinds 10 januari 2021 geen teken van leven had gegeven. Hij hield elke dag een nauwgezet dagboek bij. Hij schreef al zijn uitgaven en meterstanden op. Na die dag is er niets meer in het dagboek geschreven. Hij deed nog een telefoontje en nam geld op bij het lokale winkelcentrum. Daarna? Niets meer.
Deze week kwam er opeens schot in de zaak. De politie deed onderzoek in en rondom het huis van Albert, onder meer in de tuin. Er werden meerdere lichaamsdelen gevonden. "Dactyloscopisch onderzoek wijst uit dat er een 100-procentmatch is met Albert Visser", schreef de politie in een persbericht. Een 31-jarige verdachte is opgepakt. Of het gaat om de zoon van Albert wil de politie niet bevestigen.
Dactyloscopisch onderzoek is een techniek waarbij iemand via vingerafdrukken wordt geïdentificeerd. Omdat de zaak nog loopt, willen de politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) niets zeggen over hoe dat is gelukt, bij lichaamsdelen die zo oud zijn. Je zou verwachten dat het lichaam al te ver vergaan is om dat nog te kunnen doen.
'Heel bijzonder'
Annemieke van Dam is hoofddocent Forensisch Onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam en doet bij het Amsterdam UMC onderzoek naar vingerafdrukken. Ook zij vroeg zich direct af op welke manier de vingerafdrukken zijn afgenomen toen ze het nieuws zag. "Bijzonder dat ze dat na vier jaar nog hebben kunnen doen", zegt ze.
Vingerafdrukken en DNA zijn de belangrijkste sporen die kunnen worden gebruikt voor de identificatie van personen. Er zijn verschillende methoden om vingerafdrukken af te nemen. "Je kunt bijvoorbeeld een afdruk scannen. Of je kunt een print maken door de vinger in inkt te stoppen en daarmee een afdruk te maken."
Maar daarvoor moet een vinger nog wel intact zijn. Hoewel het speculeren is, kan het bijna niet anders dan dat de lichaamsdelen van Albert Visser in die bijna vier jaar tijd goed bewaard zijn gebleven.
Luchtvochtigheid en temperatuur
"Allerlei omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat een afdruk nog af te nemen is", zegt Van Dam. Volgens haar spelen bijvoorbeeld dingen als luchtvochtigheid, temperatuur en licht een rol. "Maar denk ook aan dieren die al dan niet bij het lichaam konden komen. En of er veel bacteriën en schimmels bij konden."
"Je weet niet in welke omstandigheden het is aangetroffen", legt Van Dam uit. De politie liet weten dat de resten zijn gevonden bij onderzoek in en rond het huis. Maar waar en in welke staat de delen precies lagen, is niet gedeeld. Dat soort dingen worden nooit naar buiten gebracht tijdens lopende onderzoeken.
Ingevroren of gemummificeerd
"Als de delen in een hele droge omgeving zonder luchtvochtigheid lagen, kunnen ze bijvoorbeeld gemummificeerd zijn geweest." Een ander scenario: "Misschien waren de lichaamsdelen wel ingevroren. Maar nogmaals: het is speculeren."
Bij een ingevroren vinger kunnen er makkelijk op de reguliere manier afdrukken worden gemaakt. Bij een gemummificeerde vinger of handpalm is dat lastiger. "Maar dan kun je bijvoorbeeld een beetje vloeistof inspuiten zodat de vinger weer wat meer de eigen vorm krijgt, een beetje in de oude staat wordt hersteld."
"Als je bent overleden blijft de informatie uit vingerafdrukken heel lang beschikbaar", zegt ook hoogleraar Forensische Biometrie aan Universiteit Twente Didier Meuwly. De belangrijkste onderdelen van een vingerafdruk zitten volgens hem in een heel diepe laag in de huid. "Daardoor komt het ook altijd terug als je je gesneden of gebrand hebt. Het is bijna niet weg te krijgen."
"Je hebt allerlei omstandigheden waardoor de huid van een overledene goed of slecht bewaard blijft. Maar zelfs als de huid helemaal droog wordt, kun je er nog informatie uit halen. Van mummies uit Egypte zijn nog vingerafdrukken te achterhalen."
100-procentmatch
Vervolgens is het een kwestie van vergelijken. Een vingerafdruk is uniek. Er zijn volgens Van Dam nog nooit twee personen gevonden met dezelfde vingerafdruk. Zelfs eeneiige tweelingen hebben een andere afdruk. Dat zegt ook Meuwly: "Het is net alsof je een foto van een gezicht hebt, zoveel informatie geeft het." Vandaar ook de '100-procentmatch' waar de politie over praat.
Van Dam: "Het kan zijn dat de vingerafdruk van de man in een database zat. Dat hoeft dan niet eens een criminele database te zijn. Maar het kan ook dat toen de man vermist raakte er afdrukken van hem zijn gevonden op voorwerpen, die toen voor het onderzoek zijn veiliggesteld."
Voor buurtbewoners is het in ieder geval een bizar idee dat de lichaamsdelen van Albert zo lang in zijn eigen woning hebben gelegen. "Daar schrik ik echt van", zegt Gerda tegen 112 Vandaag. "Verschrikkelijk als je zoiets hoort van je buren. Het is heel eng", zegt ook Ans.
Voor de buurtbewoners was Albert geen onbekende. Hij zorgde volgens hen weleens voor overlast. Zo zou hij regelmatig buiten naakt hebben rondgelopen en zou er een hoogoplopend conflict zijn geweest met zijn zoon. Beide beweringen kan de politie niet aan RTL Nieuws bevestigen.
Vandaag werd de 31-jarige verdachte voorgeleid. De rechter-commissaris heeft besloten dat de man 14 dagen langer vast blijft zitten. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Visser. Het onderzoek bij het huis gaat vandaag nog door. "Want elk stukje informatie kan ons helpen", zegt de politie.