Het was altijd strafbaar en verboden, nu stemt Brits parlement over legaliseren euthanasie
Het is tot nu toe ten strengste verboden in het Verenigd Koninkrijk: iedere vorm van euthanasie is strafbaar. Maar dat gaat mogelijk veranderen. Het Britse parlement stemt vandaag over een nieuw wetsvoorstel, dat euthanasie in schrijnende gevallen mogelijk moet gaan maken. Het debat over de kwestie zorgt voor diepe verdeeldheid in het land.
In het wetsvoorstel staat dat het voor volwassenen die terminaal ziek zijn en nog minder dan een half jaar te leven hebben, mogelijk moet worden om met hulp van een arts een einde aan hun leven te maken.
Een van hen is de 40-jarige Sophie uit Bristol. Zij lijdt aan MS, een aandoening van het zenuwstelsel, en wil ervoor kunnen kiezen om zelf haar leven te beëindigen. In onderstaande video vertelt ze haar verhaal:
In Nederland is het voor mensen die lijden aan een ziekte die niet te genezen is, mogelijk om bij een arts te vragen om euthanasie. Maar in Engeland, en dus ook voor Sophie, is dat niet mogelijk.
Daar wil Kim Leadbeater, die voor Labour in het parlement zit, nu verandering in brengen. Zij kwam met het voorstel voor een nieuwe euthanasiewet omdat er volgens haar nu te veel Britten zijn die op een 'vreselijke en hartverscheurende manier dood zullen gaan'.
200.000 handtekeningen
Het wetsvoorstel van Leadbeater krijgt steun van enkele bekende Britten, onder wie de 84-jarige televisiemaker Dame Esther Rantzen. Zij lijdt aan longkanker en is niet meer te genezen. Vorig jaar haalde ze met een petitie voor hulp bij zelfdoding 200.000 handtekeningen op. Dat bracht het debat in het Britse parlement op gang.
Rantzen stelt daarbij dat als haar lijden op dit moment ondraaglijk zou worden, ze alleen naar Zwitserland zou kunnen om met hulp van een arts euthanasie te plegen. Britten kunnen dat daar doen, maar dat kost wel heel veel geld.
Gevoelig debat
Of dit wetsvoorstel wordt aangenomen, is nog maar de vraag, vertelt correspondent Anne Saenen. ''Er heerst een diepe verdeeldheid over de euthanasiewet. Het is moreel een gevoelig debat, maar er zijn ook praktische bezwaren.''
Saenen: ''Tegenstanders van de wet waarschuwen dat mensen onder druk kunnen worden gezet om een einde aan hun leven te maken en hebben er bij de regering op aangedrongen zich te concentreren op het verbeteren van de palliatieve zorg.''
Safeguards
Om de tegenstanders tegemoet te komen heeft Leadbeater zogenoemde safeguards in het wetsvoorstel laten opnemen. Het zijn veiligheidsmaatregelen die moeten voorkomen dat iemand onder druk wordt gezet om zijn leven te beëindigen.
Allereerst gaat het in het wetsvoorstel van Leadbeater dus alleen om volwassenen die terminaal ziek zijn en nog minder dan zes maanden te leven hebben. Zij moeten geestelijk in staat zijn om een beslissing te nemen over hun leven en volledig uit eigen wil, zonder druk van anderen, voor euthanasie te kiezen.
Dat wordt beoordeeld door twee verschillende artsen, op twee verschillende momenten. Als de artsen oordelen dat een persoon voor euthanasie in aanmerking komt, moet ook een rechtbank er nog over oordelen en volgt er nog een bedenktijd van twee weken. Als alles dan wordt goedgekeurd en een persoon nog steeds voor euthanasie wil kiezen, moet die mogelijkheid er zijn.
Vrije stemming
Alle parlementsleden mogen zelf hun stem uitbrengen en zijn daarbij niet gebonden aan wat hun partij wil. Dat maakt de uitslag onvoorspelbaar. Volgens onze correspondent wordt het dan ook spannend.
Saenen: ''De meeste parlementsleden hebben niet publiekelijk gezegd hoe ze van plan zijn te stemmen. Toen parlementsleden in 2015 voor het laatst over de kwestie stemden, werd een dergelijk voorstel verworpen met 330 stemmen tegen 118. Of en hoeveel parlementariërs er van gedachten zijn veranderd, is onduidelijk.''
Als de wet wordt aangenomen, moet de wet begin volgend jaar ook nog langs het Britse Hogerhuis.
Heb jij vragen over zelfdoding?
Stichting 113: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl
24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week