Staat ging in cassatie

Verbod op levering F-35 onderdelen aan Israël kan blijven, is advies aan Hoge Raad

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVerbod op levering F-35 onderdelen aan Israël kan blijven, is advies aan Hoge Raad
RTL

Het besluit van het gerechtshof in Den Haag dat Nederland geen F-35 onderdelen mag uitvoeren naar Israël kan in stand blijven. Dat adviseert de advocaat-generaal vandaag aan de Hoge Raad. Het hof oordeelde in februari van dit jaar dat Nederland moest stoppen met het leveren van de gevechtsvliegtuigonderdelen met eindbestemming Israël. De Staat ging daartegen in cassatie.

Het hof oordeelde toen dat er een duidelijk risico bestaat dat met de F-35-gevechtsvliegtuigen van Israël ernstige schendingen van het humanitair recht worden gepleegd in de Gazastrook. De advocaat-generaal concludeert nu dat het hof dit oordeel mocht vellen. "Op grond van verschillende internationale regelingen waarbij Nederland partij is, moet de uitvoer van militaire goederen worden verboden als er zo'n duidelijk risico is", aldus de advocaat-generaal in zijn advies aan de hoogste rechter.

Het is onduidelijk wanneer de Hoge Raad uitspraak doet in de zaak, maar het zal 'zo spoedig mogelijk' zijn.

Gerechtshof: Nederland moet stoppen met levering onderdelen F-35 aan Israël
Lees ook

Gerechtshof: Nederland moet stoppen met levering onderdelen F-35 aan Israël

Mensenrechtenorganisaties Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum spanden de rechtszaak aan over de F-35-onderdelen. In hoger beroep gaf het hof hen gelijk en oordeelde dat er een 'duidelijk risico' bestaat dat Israël met de F-35's het humanitair oorlogsrecht in Gaza ernstig schendt. 

De rechters schreven in het vonnis dat Israël bij haar aanvallen te weinig rekening houdt met de gevolgen voor de burgerbevolking. En er zijn bij de aanvallen door Israël 'disproportioneel veel burgerslachtoffers gevallen', oordeelt het hof. "Waaronder duizenden kinderen." 

Op grond van verschillende internationale regelingen moet Nederland daarom de uitvoer van militaire goederen verbieden, als er 'een duidelijk risico bestaat op ernstige schendingen van het humanitaire oorlogsrecht'. Sinds half februari van dit jaar ligt de uitvoer van de onderdelen daarom stil.

'Stop met verzet'

De organisaties willen dat de Staat nu stopt zich te verzetten tegen dit verbod. "De Nederlandse regering doet er verstandig aan om nú naar het recht te luisteren", zegt directeur Michiel Servaes van Oxfam Novib in een reactie.

Lees meer over
Oorlog tussen Hamas en IsraëlIsraël