Borrels verboden in ontmoetingsruimte ouderen Maassluis, ophef om 'drooglegging'
Koersbal, koorzingen, biljarten. Zomaar drie activiteiten die deze week plaatsvinden in de centrale ontmoetingsruimte van appartementencomplex Oud Sluys in Maassluis, voor 55-plussers. Wie daaraan meedoet, of gewoon naar de vrije inloop gaat, moet dat voortaan doen zonder een glaasje port of een andere neut. Sterke dranken zijn van de kaart gehaald. Dat heeft geleid tot boze reacties.
Met uitzondering van bier en wijn zijn alle alcoholische versnaperingen door de beheerder van de drankenkaart geschrapt.
Sinds gisteren in de ban
Achter de voordeuren van de appartementen in complex Oud Sluys mag alles nog vrijelijk gedronken worden, maar in de ontmoetingsruimte is drank met meer dan veertien procent alcohol sinds gisteren in de ban. Die gezamenlijke ruimte wordt overigens niet alleen bezocht door flatbewoners, maar door senioren uit de hele wijk.
Ids Thepass is interim-bestuurder bij Seniorenwelzijn, de stichting die de ontmoetingsruimte beheert. Hij laat desgevraagd weten dat een deel van de frequente bezoekers fel tegen het alcoholbesluit is. Met spandoeken, maar ook in gesprekken met vrijwilligers van de stichting, is die onvrede luid en duidelijk geuit.
Onvrede die hij wel enigszins snapt, zeker waar het gaat om de bewoners van het complex. "Voor hen voelt de ontmoetingsruimte denk ik als een huiskamer. Maar dat is het niet."
Incidenten
Grote vraag is hier: waarom mag de borrel niet meer?
Er gaan geluiden over overmatig alcoholgebruik door senioren in een andere ontmoetingsruimte in Maassluis, ook beheerd door Seniorenwelzijn. "Daar zijn inderdaad incidenten geweest", stelt Thepass summier.
Wat daar precies is gebeurd, wil de interim-bestuurder niet kwijt. Maar: "We hebben frequent van heel wat ouderen uit de wijk gehoord dat ze toch wat aarzelingen hebben om naar de ontmoetingscentra te komen. Dat kan komen door de verhalen die ook zij horen, over die incidenten."
Bovendien, schetst Thepass, hebben de ontmoetingscentra sinds gisteren eenzelfde beleid als bijvoorbeeld in sportkantines, waar ook geen sterke drank geschonken mag worden. "Je zou kunnen zeggen dat we daar eigenlijk mee achter liepen. We willen een gezond en veilig klimaat in onze ruimtes, dat is voor ons de hoofdreden."
Betutteling, idioterie, termen die op social media voorbijkomen over de kwestie. Het AD beschrijft vandaag in een artikel over de kwestie dat een spandoek wappert boven een van de appartementen in het complex: "Wij zijn 70-80-90 jaar: baas in eigen glas."
'Drooglegging'
Een bewoonster voegde daar tegenover de krantenverslaggever aan toe: "Die mensen zijn oud en wijs genoeg. Laat ze lekker hun gang gaan en genieten."
Lokaal nieuwsplatform Maassluis.nu gebruikt op Facebook de term 'drooglegging'. Onder de post staat een foto van een man die bezig is een tweede spandoek vast te knopen aan een balkon. Ook daarop wordt ongenoegen geuit. 'Advocaatje? Dat-mag-niet-meer'.
Advocaatje waarschijnlijk wel
Voor hem en anderen die graag een romig glaasje uitlepelen, is er goed nieuws. Thepass: "Daar zit veertien procent in, dat hebben we ons niet gerealiseerd. We willen de grens leggen op vijftien procent en gaan het besluit geen advocaat te schenken dan ook heroverwegen."
Maar daar blijft het wel bij, sterkere dranken komen niet terug. Hoe zit dat dan met iemand die zes biertjes drinkt? "Het gaat uiteraard niet alleen maar om wat je schenkt. Iemand achter de bar moet ook kunnen zeggen: Klaas, misschien is het tijd om te stoppen nu."