Net afgezwaaide Eurocommissaris verdacht van witwassen via loterij in België
De Belgische politicus Didier Reynders, tot afgelopen weekend nog Eurocommissaris van Justitie, wordt verdacht van witwassen. Hij zou dat jarenlang hebben gedaan door het opkopen van loten van de Nationale Loterij in België. Reynders is gisteren tot laat in de avond verhoord door de politie.
De federale Belgische politie is gisteren op meerdere adressen binnengevallen, waaronder de privéwoning van de 66-jarige Reynders. Dat melden onderzoekplatform Follow The Money (FTM) en de Belgische krant Le Soir. Het is onduidelijk of er meer verdachten zijn, en of er bij de huiszoekingen contant geld is aangetroffen.
Het witwasonderzoek naar de voormalig Eurocommissaris loopt al maanden. Dat Reynders nu vrijwel direct na het aflopen van zijn termijn wordt opgepakt, komt volgens FTM doordat justitie heeft gewacht tot hij zijn bescherming als Eurocommissaris verloor.
Het witwassen zelf zou al jaren gaande zijn. De Belgische autoriteiten verdenken Reynders, die in zijn carrière ook meerdere ministerposten in België heeft bekleed, ervan dat hij al die jaren digitale waardebonnen heeft opgekocht. Hij deed dat onder meer met contant geld waarvan de oorsprong onduidelijk is.
Deze e-tickets met een waarde van 1 tot 100 euro kunnen worden overgeboekt naar een online speelaccount van de Nationale Loterij. Daarmee zou hij deelgenomen hebben aan loterijspelen en de opbrengsten vervolgens witgewassen hebben overgemaakt naar zijn privébankrekening.
'Smurfen' met krasloten
Witwassen via kansspelen is een methode die vaker opduikt, zelfs als dit een substantieel verlies van de oorspronkelijke inzet oplevert. Op deze manier is het namelijk mogelijk om een grote som geld op te splitsen in kleinere bedragen (het zogenoemde 'smurfen'). Dit omdat het storten van grote bedragen opvalt en automatisch wordt opgemerkt door monitoringssystemen van banken en justitie.
Dat Reynders toch in beeld is gekomen, komt vermoedelijk doordat hij over een langere periode stelselmatig loten heeft opgekocht waarbij de kans op verlies het kleinste is. Het meest lucratief in België zijn Win for Life-krasloten, de gemiddelde teruggave voor loten van 1, 3 en 10 euro bedraagt respectievelijk 69 procent, 74 procent en 78 procent, legde wiskundige Rudi Penne vorig jaar uit aan Het Laatste Nieuws.
Reynders zou volgens bronnen van FTM en Le Soir al zijn begonnen met witwassen toen hij nog actief was in de Belgische politiek. Toen hij op het punt stond om EU-commissaris van Justitie te worden, werd hij ook door justitie in België onderzocht vanwege beschuldigingen van corruptie en witwassen. Dat onderzoek werd in september 2019 stopgezet wegens een gebrek aan bewijs. Reynders ontkende alle beschuldigingen.