Vijf miljoen blessures

Honderdduizenden Nederlanders stoppen jaarlijks met sporten na blessures

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Editorial / William HoogteylingHonderdduizenden Nederlanders stoppen jaarlijks met sporten na blessures
RTL

Sporten is gezond, het wordt niet voor niks aangemoedigd om in beweging te blijven. Toch zorgt juist die beweging ervoor dat jaarlijks honderdduizenden Nederlanders stoppen met sporten, omdat ze geblesseerd raken. In de afgelopen twee jaar ging het om 400.000 Nederlanders. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM en VeiligheidNL, in samenwerking met het CBS.

In 2023 liepen sporters in Nederland in totaal 5,3 miljoen blessures op, een stijging ten opzichte van het jaar ervoor. Toch is het nog minder dan het aantal blessures van voor de coronapandemie, toen ging het om 5,5 miljoen blessures. 

De meeste blessures werden opgelopen tijdens fitness. Daar ontstond 22 procent van al het letsel. Ook bij voetbal en hardlopen komen veel blessures voor, zo'n 19 procent en 13 procent. Als wordt gekeken naar het aantal blessures per 1000 uur dat een sport wordt beoefend, is bij voetbal het risico op blessures het grootst. 

Waarom de ene atleet blessuregevoelig is en de andere niet
Lees ook

Waarom de ene atleet blessuregevoelig is en de andere niet

Voor ruim de helft van de sportblessures was medische behandeling nodig. In 75 procent van de gevallen ging het om fysiotherapie. Het vaakst moesten blessures aan de knie (21 procent), enkel (13 procent) en rug (9 procent) behandeld worden.

Goede kant op

Het aantal sporters dat met een blessure naar de spoedeisende hulp moest nam af van 104.000 in 2022 naar 93.100 in 2023. Het afgelopen jaar ging het vooral om mountainbikers, voetballers en blessures opgeopen in de paardensport.

Toch gaat het volgens het rapport in algemene zin de goede kant op met sportblessures in Nederland. "Zeker ook omdat het aantal uren dat er gesport wordt de laatste jaren licht stijgt."

Voor veel mensen is het lopen van een marathon een ultieme bucketlist-ervaring. Toch is die 42 kilometer en 195 meter een behoorlijke aanslag op je lichaam. Hoe gezond is dat eigenlijk?

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Lees meer over
SportBlessures