Nabestaanden MH17-ramp klagen Rusland aan bij Europees Hof
95 nabestaanden van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 gaan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een klacht indienen tegen Rusland.
Ze vinden dat hun grondrechten zijn geschonden door het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne op 17 juli 2014 en dat Rusland het onderzoek dat daarop volgde heeft tegengewerkt.
Binnen zes maanden
Zij willen dat Rusland hiervoor veroordeeld wordt. Die veroordeling zou volgens de klagers, familieleden van 55 omgekomen passagiers, een belangrijke vorm van erkenning zijn.
Morgen is het zes maanden geleden dat het Joint Investigation Team (JIT) op een persconferentie bewijzen presenteerde van de Russische betrokkenheid bij de aanslag op het toestel.
Volgens de regels van het Hof moet een klacht maximaal zes maanden nadat nieuwe feiten bekend zijn geworden, worden ingediend.
Wie is verantwoordelijk?
De advocaat van de klagers, Veeru Mewa, hoopt dat het hof de zaak ontvankelijk verklaart. "Het is voor de familieleden nog steeds onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het doden van hun dierbaren", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Dat drukt zwaar op hen. Zij vinden het van groot belang om vastgelegd te krijgen wat de rol van Rusland is in de ramp."
'Het gaat om rechtvaardigheid'
Piet Ploeg, voorzitter van Stichting Vliegramp MH17, noemt het een ingewikkelde, maar wel heel belangrijke klacht. "Het gaat om rechtvaardigheid. Het JIT heeft bewijsbaar geacht dat Rusland een rol heeft gespeeld bij het neerhalen van vlucht MH17", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Rusland komt daarmee weg. Dat willen we niet. Rusland heeft door het JIT-onderzoek een rol gekregen in het onderzoek en komt elke keer met andere verhalen. Het kan niet zo zijn dat dit gebeurt."
"Ook de Nederlandse staat heeft Rusland aansprakelijk gesteld, dus wat dat betreft gaan we samen op", gaat Ploeg verder. "Wij doen dat via de rechter, de staat doet het via gesprekken. Eind mei heeft Nederland besloten dat Rusland aansprakelijk is. Wij gaan nu naar de rechter. Daarmee wordt de druk wel opgevoerd. Hopelijk helpt dat in het onderzoek."
Volgens Ploeg werkt Rusland op geen enkele manier mee aan het onderzoek. "Ik vind dat schandelijk. Rusland ontkent alles en daarmee schoffeert het slachtoffers en nabestaanden."
Ploeg is bang dat de zaak een zeer langdurige aangelegenheid zal worden. "Dit kan zomaar eens zes of zeven jaar duren. Misschien wel langer, Lockerbee duurde 20 jaar. Dat is echt heel naar voor de nabestaanden. Elke keer wordt het weer opgerakeld. Dat vergt wel heel veel van hen."