Minder coronatesten dan verwacht, toch opstartproblemen bij GGD
Hoewel het aantal coronatesten minder is dan vooraf verwacht, hebben de GGD's nog steeds te kampen met opstartproblemen, blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws. Zo raken de testen van sommige mensen kwijt, kunnen de uitslagen van patiënten door een storing niet worden gelezen of moeten mensen dagenlang wachten op hun uitslag.
De GGD's hebben de afgelopen maand minder coronabesmettingen aangetroffen dan vooraf werd verwacht. Sinds 1 juni kunnen alle mensen met klachten die duiden op Covid-19 zich laten testen.
Van iedere 100 geteste mensen is slechts 1 persoon daadwerkelijk besmet. Ook het aantal mensen dat zich laat testen, valt lager uit dan verwacht. De GGD's kunnen nu zo'n 24.000 mensen per dag testen, maar het aantal testen is fors lager: zo'n 10.000 per dag.
Tevreden
Veruit de meeste mensen die RTL Nieuws sprak, zijn tevreden over het verloop van de test bij de GGD. Ze kunnen snel terecht voor een test, worden door medewerkers van de GGD gerustgesteld voor de swab die hun neus en keel in gaat en krijgen op tijd de uitslag binnen. Toch zijn er ook verbeterpunten met betrekking tot wachttijden en onbruikbare testen.
Emilie's test ging verloren
Emilie liet zich op dinsdag 2 juni testen met verkoudheidsklachten en een hoest. Ze belde de GGD en kon meteen dezelfde middag terecht voor een test. "Ik zou binnen 48 uur de uitslag krijgen."
Ze hoort niets van de GGD. "Iedereen vroeg: 'Heb je geen corona?' Maar ik werd maar niet gebeld door de GGD, dus ik wist het niet. Na het weekend ben ik op maandag toch maar weer gaan werken, want mijn klachten waren weg. Ik ging zelf maar eens bellen en toen bleek dat mijn test verloren is gegaan."
Nieuwe test?
Over de afname van de test is ze tevreden, maar Emilie is minder te spreken over de gang van zaken na de test. "Ik vind het een schande dat ik zelf moet bellen. Ik kon komen voor een nieuwe test, maar als de klachten weg zijn heeft dat geen zin."
De GGD's erkennen dat in incidentele gevallen fysieke testen zijn zoekgeraakt. Andere testen waren onleesbaar als gevolg van een storing.
Suzan moest een week wachten op haar uitslag
Ook zorgmedewerker Suzan liet zich afgelopen maand testen. "Ik had pijn in mijn keel en mijn werkgever wilde dat ik mij liet testen. De volgende dag, op een zaterdag, kon ik getest worden."
Na 48 uur had Suzan de uitslag nog niet binnen. "Ik had mijn baas inmiddels achter mij aan zitten. In de zorg kunnen ze me nu goed gebruiken. Ik heb zelf nog gebeld naar de GGD, maar die konden de uitslag niet geven. Ik moest wachten tot ik zelf gebeld zou worden. Op vrijdag kreeg ik een brief: 'De uitslag is negatief, maar we konden u telefonisch niet bereiken.' Dat vond ik heel frappant: ik heb mijn telefoon continu bij de hand."
Ze baalt dat ze zes dagen moest wachten op de uitslag. "Je moet afspraken verzetten en eigenlijk de hele week thuiszitten." Suzan bleek geen corona te hebben.
Volgens de GGD zijn er verschillende verklaringen voor de langere wachttijden. "In het begin werden de testen dagelijks aan het einde van de dag opgehaald, maar dat doen we nu vaker." Soms kunnen de GGD'en iemand niet bereiken omdat een telefoonnummer onjuist blijkt of omdat anonieme nummers zijn geblokkeerd.
Om de gangen van een besmette patiënt na te gaan, heeft de GGD de afgelopen tijd mensen opgeleid voor het werk van bron- en contactonderzoek.
Minder extra personeel
Nu het aantal bron- en contactonderzoeken achterblijft bij de verwachtingen, gaat de GGD minder extra medewerkers opleiden. Wel houden ze de mensen die in aanmerking kwamen voor een training, achter de hand voor het geval dat er een tweede golf aanbreekt en het aantal besmettingen toeneemt. Deze mensen kunnen dan alsnog worden getraind.
Volgens epidemioloog Arnold Bosman is het goed dat de GGD die reserve aanhoudt. "Als je je zorgen maakt over het risico van een tweede golf, dan moet je voorbereid zijn met de capaciteit. De ervaring die we in het begin van het jaar hadden, is de beste leermeester."
Bosman: "Je bereidt je voor voor als het slechter gaat. Komt er een tweede golf? Dat doet er in de voorbereiding niet toe. Je kijkt naar de vraag: als er iets rampzaligs gebeurt, wat is dan de impact? Ook iets dat onwaarschijnlijk is, kan een groot gevolg hebben."