'Ik wil geen proefkonijn zijn'

Drie zorgmedewerkers over misschien/wel/niet vaccineren tegen corona

Door Eline Rietkerk / Lisanne van Sadelhoff··Aangepast:
© Eline Burmanje (middelste foto) Drie zorgmedewerkers over misschien/wel/niet vaccineren tegen corona
RTL

Vaccineren of niet? NU'91, een organisatie voor zorgpersoneel, hield een peiling onder zorgmedewerkers. Van ruim 3000 respondenten zegt één derde deel het vaccin niet te willen. "Ik geloof in mijn immuunsysteem."

Begin deze maand zei minister Hugo de Jonge dat het vaccineren in januari mogelijk kan beginnen. De zorgmedewerkers behoren, naast de ouderen en de kwetsbaren, tot de prioriteitengroep. Hoe kijken zij tegen het vaccin aan? 

RTL Nieuws vroeg het aan drie zorgmedewerkers.

'Hoe veilig is het eigenlijk?'

Joost (38) is verpleegkundige bij de GGZ en werkt met kwetsbare ouderen. Hij twijfelt of hij zich wil laten vaccineren. 

GGZ-medewerker Joost twijfelt nog of hij zich laat vaccineren. © Privéfoto
GGZ-medewerker Joost twijfelt nog of hij zich laat vaccineren.

"Ik vind het nog een beetje onwerkelijk dat er echt een vaccin is. Hoe gaat dat gebeuren? En: hoe veilig is het? Zijn alle effecten onderzocht? Hoe voorkomen we dat we ons schijnveilig voelen? 

Waar ik vooral op zit te wachten is duidelijke informatie om mijn beslissing op te baseren. Ik heb het gevoel dat er een maatschappelijke druk ligt op hulpverleners om zich te laten vaccineren, omdat zij met kwetsbare mensen werken. Maar ik vind niet dat we als een soort proefkonijnen moeten worden gebruikt."

"Begrijp me niet verkeerd: ik ben me bewust van de ingrijpende situatie waar we in zitten. En ik vind ook dat zorgmedewerkers in de frontlinie álle tools moeten krijgen om zichzelf en hun patiënten te beschermen. Met nadruk op kúnnen: een vaccin moet niet verplicht worden. Ik heb gekozen voor het vak als verpleegkundige, maar dat betekent niet automatisch dat ik me ook laat vaccineren. Die keuze wil ik zélf kunnen maken. 

Eerst moet er, vind ik, vanuit de overheid en wetenschap transparant gecommuniceerd worden. Is het voldoende getest? Is er evidence-based bewijs dat het helpt? Dat zou meer draagvlak creëren onder zorgpersoneel. Ik ben dus nog wat sceptisch. Eerst maar eens zien hoe dit verdergaat."

Hoe zit het met die cijfers? 

NU'91 is een organisatie van verpleegkundigen en verzorgenden en heeft recent een peiling uitgezet bij 10.000 leden.

De meningen zijn verdeeld, blijkt daaruit. Eén derde van de 10.000 ondervraagde leden twijfelt (32 procent), één derde zegt het niet te doen (ook 32 procent), en één derde zegt het wél te doen (36 procent). 

Hierbij kan wel de kanttekening worden geplaatst dat er geen garantie is dat de peiling representatief is: alleen de leden van NU'91 hebben de vragen gekregen, niet-leden die wél in de zorg werken, deden niet mee aan de enquête.

'Ik ben het verplicht naar mijn patiënten'

Sabine van het Bolscher (38) werkt als verpleegkundige op de afdeling acute opname van het Medisch Spectrum Twente. Even twijfelde ze, maar nu weet ze het zeker: ze laat zich inenten zodra het vaccin er is. 

Zorgemedewerker Sabine laat zich zeker weten vaccineren. © Privéfoto
Zorgemedewerker Sabine laat zich zeker weten vaccineren.

"In het begin hoorde ik veel wildwestverhalen over dat het vaccin te snel zou zijn getest, of het wel veilig genoeg was, of dat het zelfs niet goed zou zijn getest. Daardoor dacht ik even: misschien wil ik dit wel helemaal niet.

Maar ik vertrouw tegelijkertijd ook op de wetenschap, heb veel gelezen, opgezocht, en toen dacht ik: dit is veilig. Dit voelt goed.

Ik vind het belangrijk om me te laten vaccineren omdat deze pandemie de hele maatschappij heeft ontwricht. Ik denk dat als wij ons laten vaccineren, we een groot gedeelte van het ons weer terug kunnen krijgen, en dat we misschien wel weer een beetje terug kunnen naar hoe het ooit was."

"Ik vind het risicovoller om me niet te laten vaccineren dan wel. Ik zit dicht op het vuur, op onze afdeling krijgen we alle verdachte covid-gevallen binnen. Ik heb genoeg zieke mensen gezien. En ik zie het ook wel als mijn verantwoordelijkheid als zorgmedewerker om mezelf optimaal te beschermen tegen dit virus. Ik doe dit niet alleen voor mezelf, maar ook voor anderen. 

Niemand is verplicht zich te laten vaccineren, iedereen heeft zijn eigen redenen en afwegingen. Maar ik denk dat het goed is om voor jezelf na te gaan: waarom doe ik dit werk? Ik doe het om mensen beter te maken. En vaccineren kan daaraan bijdragen."

'Ik vertrouw op mijn immuunsysteem'

Marjolein (40) werkt als verpleegkundige in hospice en een verpleeghuis. Zelf heeft ze corona gehad en verloor ze drie familieleden aan het virus. Ze heeft besloten zich niet te laten vaccineren. 

Zorgmedewerker Marjolein kreeg zelf corona, en besluit zich niet te laten vaccineren. © Sander Paulus
Zorgmedewerker Marjolein kreeg zelf corona, en besluit zich niet te laten vaccineren.

"Ik zit vol met mijn neus in deze pandemie. Toch kies ik ervoor om mijzelf en mijn kinderen niet te laten vaccineren. Ik denk niet dat het vaccin levensgevaarlijk is, of dat corona niet bestaat: ik ben niet van de complottheorieën.

Maar ik vertrouw op mijn immuunsysteem. Ik ben jong en gezond. Ik heb het virus gehad, en overleefd. En al was ik er erg ziek van, het heeft me ook gesterkt: mijn lijf heeft het overwonnen. Bovendien kom ik nog steeds veel in aanraking met corona, maar word ik niet ziek. Dus daarom zie ik niet waarom ik me zou laten vaccineren. Ik ga nu al met een gerust hart naar een coronapatiënt toe."

"Daarbij vind ik ook dat er nog onvoldoende bekend is over het vaccin en de bijwerkingen op lange termijn. Ik snap heel goed dat kwetsbare mensen en ouderen wél voor het vaccin kiezen, hoor. Dat respecteer ik ook.

Maar ik denk ook dat het belangrijk is om voldoende te bewegen, goed te eten en zo min mogelijk stress te hebben. We zouden in mijn ogen meer bereiken met een campagne om te sporten en gezond te eten, dan met een vaccin. Als we daarop inzetten, zal corona minder dodelijk zijn."

Prioriteit voor zorgpersoneel

Minister De Jonge zei begin deze maand dat het vaccineren op 4 januari mogelijk zou kunnen beginnen. Zorgmedewerkers behoren tot de prioriteitsgroep, zoals die is aangewezen door het ministerie van Volksgezondheid. Zij kunnen voor de prik terecht bij hun bedrijfsartsen.

Pas als alle ruim vijf miljoen mensen uit risicogroepen en de zorgmedewerkers en mantelzorgers zijn ingeënt, krijgen de mensen die niet tot de risicogroepen horen, een oproep. Dat is waarschijnlijk vanaf augustus. 

Lees meer over
NU'91CoronavaccinVaccinatieCovid-19Gezondheidszorg