Kankercentrum: kankervormen komen vaker voor bij mensen met laag inkomen
Verschillende vormen van kanker, bijvoorbeeld longkanker, komen vaker voor bij lage inkomensgroepen, blijkt uit een rapport van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Diezelfde groepen komen vaak pas bij een minder gunstig stadium van de kanker bij een arts dan hoge inkomensgroepen.
Het is voor het eerst dat er cijfers beschikbaar zijn over het feit dat mensen met een lager inkomen gemiddeld zeven jaar korter leven dan mensen met een hoger inkomen. Ook leven lage inkomensgroepen 22 jaar eerder met een minder goede gezondheid.
Verschillen vrouwen en mannen
De verschillen tussen mensen met hoge en lage inkomens zijn niet bij alle kankervormen groot. Als alle kankervormen samen worden bekeken, lopen mensen met een laag inkomen iets meer risico, maar is het verschil klein. De verschillen zijn groter wanneer er naar specifieke kankersoorten wordt gekeken.
Longkanker, baarmoederhalskanker, blaaskanker, hoofd-halskanker, leverkanker, maagkanker en nierkanker komen vaker voor bij vrouwen met lage inkomens, blijkt uit het rapport. Bij mannen met lage inkomens gaat het met name om hoofd-halskanker, leverkanker, longkanker, maagkanker en slokdarmkanker.
Bij mensen met hoge inkomens komen huidkanker en melanomen vaker voor. Vrouwen binnen deze groep lopen ook meer risico op borstkanker, mannen lopen risico op prostaatkanker en zaadbalkanker.
Kankervormen waar weinig verschillen tussen bevolkingsgroepen te zien zijn, zijn bijvoorbeeld hersentumoren, alvleesklierkanker en schildklierkanker bij vrouwen.
Hoe komt dat?
Het verschil tussen de verschillende inkomensgroepen heeft te maken met diverse risicofactoren die de kans op het krijgen van kanker vergroten. Zo ziet het IKNL dat mensen met een lager inkomen en/of een lagere opleiding vaker roken, minder bewegen en vaker overgewicht hebben.
Mensen met een hoger inkomen drinken volgens het IKNL vaker alcohol. Ook dat verhoogt het risico op verschillende soorten kanker. Maar hoge inkomensgroepen nemen vaker deel aan bevolkingsonderzoeken en aan het HPV-vaccinatieprogramma, waardoor de kans op kanker weer wordt verlaagd.
Mieke Aarts, hoofdonderzoeker van het IKNL, benadrukt dat mensen geen kanker kregen door één losse factor. "We weten niet waarom iemand kanker krijgt." Maar, zegt Aarts: "Sommige kankersoorten zijn aan te wijzen bij overgewicht, drank, roken en een ongezonde levensstijl."