Ongelijkheid hardnekkig

Thuisblijfvader Tim: 'Vrouwen doen steeds meer, nu de mannen nog'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Kati McKie.Thuisblijfvader Tim: 'Vrouwen doen steeds meer, nu de mannen nog'
RTL

Het aantal gezinnen waarin beide ouders betaald werk doen, is de laatste tien jaar verder toegenomen, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. Goed nieuws, vindt 'thuisblijfvader' Tim Gouw, maar: "Dat vrouwen meer zijn gaan werken betekent nog helemaal niet dat ze het makkelijker hebben gekregen. Integendeel."

Tim Gouw bleef een paar jaar thuis om voor zijn kinderen te zorgen en schreef daar het boek De Thuisblijfvader over. Hij maakt ook de podcast genaamd Papa moet het doen, over 'de alledaagsheid van zijn huishouden'. Hij is erg te spreken over de cijfers die het CBS vanochtend bekendmaakte. Tien jaar geleden deed in 19 procent van de gezinnen alleen de vader betaald werk. Nu is dat nog maar 13 procent. Meer vrouwen zijn dus aan het werk gegaan.

Tegen de stroom in

"Ik vind het knap", zegt hij, "vooral omdat ik weet dat de zorgtaken nog altijd voornamelijk bij vrouwen liggen. En toch slagen ze er dus in, tegen de stroom in, meer te gaan werken."

Maar dat was niet zijn enige gedachte, toen hij vanochtend de berichten over arbeidsparticipatie las. "Ik vroeg me tegelijk af of mannen dan ook meer zorgtaken zijn gaan doen. Of, ik moet het eigenlijk anders zeggen: ik ben bang dat mannen nauwelijks extra zijn gaan zorgen. Vrouwen zijn meer gaan doen, maar wat stellen mannen daar tegenover?"

Tim praat in zijn podcast samen met met Maarten over het vaderschap en het huishouden:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Toen Gouw een paar jaar thuis bleef om voor de kinderen te zorgen, was zijn vrouw de kostwinner. Inmiddels is hij weer parttime aan de slag als docent economie.

Allebei je deel doen

"De ideale verdeling van taken is voor elk gezin anders", zegt hij. "Het belangrijkste is denk ik dat je alle taken die moeten worden gedaan samen verdeelt. Wie het betaalde of het onbetaalde werk doet, en hoeveel, en hoe je dat verdeelt, hangt van veel factoren af. Hoe je dat verdeelt moet je natuurlijk zelf weten, maar het is belangrijk dat het gesprek plaatsvindt en je allebei je deel doet."

Alleen een werkende vader? Dat gebeurt steeds minder vaak
Lees ook

Alleen een werkende vader? Dat gebeurt steeds minder vaak

De verwachtingen die wij 'als maatschappij' van vrouwen en mannen hebben, zijn scheef, vindt Gouw. Ook nog in 2024. Van vrouwen wordt volgens Gouw verwacht dat ze voor de kinderen zorgen, maar óók dat ze 'niet thuis blijven zitten'. "Het beeld is toch nog steeds dat je dan eigenlijk niet zoveel uitvoert. Maar jonge kinderen opvoeden is veel werk, dat mag je echt niet onderschatten."

Ongelijkheid blijft hardnekkig

Van mannen wordt nog altijd vooral verwacht dat ze het betaalde werk doen. "En als zij dan eens iets van de zorgtaken doen, wordt dat al snel bejubeld als iets bijzonders. Die ongelijkheid is hardnekkig en verandert maar heel, heel langzaam."

Gouw pleit voor veel ruimere verlofregelingen voor vaders. "Uit onderzoek blijkt dat vaders die in de eerste tijd veel thuis zijn, op langere termijn veel meer verantwoordelijkheid voelen voor een gelijkwaardige rolverdeling in huis. Omdat je meekrijgt wat er allemaal bij komt kijken. Nederland loopt daarin ver achter bij Duitsland, Spanje en de Scandinavische landen. Het zou goed zijn als de politiek daarop maatregelen neemt."

Tim koos er bewust voor om thuis te blijven, maar niet iedereen heeft die 'luxe', zo bleek uit de reacties op onze Facebookpagina. Omdat het leven duur is, voelen mensen zich ook 'genoodzaakt' om allebei te werken. "Anders komt men tegenwoordig niet meer rond", schrijft Samendan. "Wij hebben er wel bewust voor gekozen om zo lang mogelijk de jongere jaren voor onze zoon thuis te zijn. Dan liever een boterham minder eten! Nu inmiddels parttime aan de slag, en straks fulltime."

"Maar een van de twee ouders die werkt kan niet eens meer of je moet echt een goed betaalde baan hebben wil je rondkomen", zegt Tiffany. "Gelukkig werk ik onder schooltijden, dat werkt voor ons prima."

'Thuisblijven is ook een luxe'

"Het is inderdaad goed om te beseffen dat het luxe is als je thuis kunt blijven voor de kinderen", beaamt Tim. "Het leven is duurder geworden. Daarom is het ook zo belangrijk dat je samen verantwoordelijk bent voor alle taken waarom een gezin vraagt, zodat het betaalde werk voor vrouwen niet bovenop alle zorgtaken komt."

Cijfers op een rij

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vergeleek de situatie in 2023 met die van 2013. Wat blijkt? Het aantal gezinnen met alléén een werkende vader, nam in tien jaar tijd verder af. 

  • In 2013 had nog ruim 19 procent van de gezinnen alleen de vader als kostwinner, vorig jaar ging het om minder dan 13 procent. 
  • Voor ruim de helft (52 procent) van de Nederlandse gezinnen met een of meer kinderen geldt: de vader werkt meer dan 35 uur per week, de partner werkt deeltijd. In vrijwel alle gevallen is de partner volgens de onderzoekers een vrouw. 
  • Er zijn nu meer gezinnen waarbij beide ouders voltijds of beide in deeltijd werken. Het aantal gezinnen met twee ouders in deeltijd steeg in tien jaar tijd van bijna 7 procent naar ruim 12 procent. 

Bron: CBS

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
CBSVaderschapsverlofVaderGezinArbeidsparticipatie