Wereldtuberculosedag

Meer gevallen van tbc nu coronapandemie voorbij is

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© AFPMeer gevallen van tbc nu coronapandemie voorbij is
RTL

Het aantal gevallen van tuberculose (tbc) in Nederland neemt toe nu de coronapandemie achter de rug is en de maatregelen tegen dat virus niet meer gelden.

Vorig jaar werd bij 710 mensen tbc vastgesteld. Een jaar eerder, in 2022, waren er 634 diagnoses. Het jaar ervoor kwamen 673 besmettingen aan het licht en in 2020 ging het om 621 gevallen.

Verplichte test

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kan tuberculose zich makkelijker verspreiden na de pandemie. Het aantal diagnoses steeg ook doordat er meer mensen naar Nederland kwamen vanuit landen met veel tbc-gevallen.

Zij worden verplicht getest wanneer ze in Nederland aankomen. De meeste mensen die positief testten op tbc kwamen uit Eritrea, Somalië en Marokko.

Het aantal gevallen ligt nog wel iets lager dan in de jaren voor de pandemie. In 2019 waren er 754 gevallen, in 2018 795 en in 2017 783.

Speciaal getrainde rat kan binnen paar tellen tbc ruiken
Lees ook

Speciaal getrainde rat kan binnen paar tellen tbc ruiken

Goed behandelbaar

  • Tbc wordt veroorzaakt door een bacterie. 
  • Mensen die dit oplopen, kunnen moeite krijgen met ademhalen. 
  • Ook kunnen ze last krijgen van koorts, gewichtsverlies, verlies van eetlust en nachtelijk zweten. 
  • Een infectie is goed te behandelen met medicijnen, maar zonder behandeling kan de ziekte ernstige infecties veroorzaken en zelfs dodelijk zijn. 
  • De besmettelijkste vorm, open tuberculose, kwam vorig jaar 213 keer voor.

Komende zondag is het Wereldtuberculosedag. Volgens KNCV Tuberculosefonds sterven wereldwijd nog altijd elke dag ruim 3500 mensen aan tbc, onder wie ongeveer 640 kinderen.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
RIVMTuberculoseCoronavirusZiektes en aandoeningenGezondheid