Karel (75) werd plots dakloos: 'Geen idee waar je terechtkomt'
De 75-jarige Karel* woonde jarenlang met een huisgenoot in een huurappartement en leefde van zijn AOW en een 'klein pensioentje', tot zijn huurbaas het appartement verkocht. Hij werd in één klap dakloos, net als tienduizenden anderen in Nederland. "Ik dacht: het komt wel goed, ik vind wel wat", vertelt hij. "Maar toen moest ik eruit."
Ruim 30.000 mensen in Nederland zijn dakloos, schat het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij de laatste schatting in 2022 ging het CBS nog uit van 26.600 daklozen. Toch spreek het CBS niet van een stijging, omdat het aantal dakloze mensen met een nieuwe methode wordt berekend.
De mensen die zich melden bij hulporganisatie Leger des Heils zijn volgens woordvoerder Robert Paul Fennema 'gewone doorsnee mensen'. Het zijn jongeren, ouderen, mannen, vrouwen, mensen met of zonder verslaving, met of zonder schulden en ook steeds meer mensen met psychiatrische problemen. "Het is een complexe doelgroep", zegt hij.
Onbekende plek
Karel kan erover meepraten. Hij raakte ongeveer anderhalf jaar geleden zijn woning kwijt, omdat zijn huurbaas het appartement verkocht. Er was al wel voor gewaarschuwd. En ja, Karel erkent dat 'een normaal mens dan hevig op zoek gaat naar een andere woonruimte', maar hij was in de veronderstelling dat het wel goed zou komen. Tot hij eruit moest.
"Mijn huisgenoot had een plek gevonden waar hij terechtkon, maar ik niet", zegt hij. In eerste instantie zocht hij onderdak in een bed and breakfast, maar dat was financieel gezien geen houdbare optie.
Toen hij bij de gemeente aanklopte voor een woning, kreeg hij te horen dat er niks voor hem kon worden geregeld. De enige optie was het Leger des Heils. "Je hebt dan geen idee waar je terechtkomt."
'Op vakantie met veertig vreemdelingen'
Hoewel Karel blij is met zijn opvangplek, waar hij samen met andere dakloze mensen woont, is het verre van ideaal, zegt woordvoerder Fennema. "Zo'n locatie met veertig mensen met problematiek bij elkaar, dat is een snelkookpan", zegt hij. "Ga maar eens met veertig mensen die jij niet kent op vakantie, die allemaal eigen problemen hebben. Dat wordt niet gezellig."
"Opvang is nog altijd beter dan de straat, maar het is slechter dan een eigen woonplek", vervolgt Fennema. Mensen die door het Leger des Heils worden opgevangen hebben volgens hem veel te maken met uitzichtloosheid en frustratie, simpelweg omdat er geen woningen beschikbaar zijn. "Er is geen uitstroom."
Dat het aantal dakloze mensen in Nederland dus hoog ligt, komt niet als verrassing voor de hulporganisatie. Die schat het aantal dakloze mensen hoger dan het CBS, namelijk 40.000. "Het gaat alleen niet om getallen, maar om mensen. Het had jou kunnen overkomen, mij kunnen overkomen; iedereen."
Voor Karel is er voorzichtig goed nieuws: hij heeft binnenkort bezichtigingen gepland en maakt een goede kans om na anderhalf jaar weer een eigen woning te huren.
* Karels echte naam is bekend bij de redactie. Hij wilde alleen anoniem vertellen over zijn ervaringen.
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.