Kinderen vaak jaar of langer op wachtlijst om te mogen voetballen
Bijna een kwart van de amateurvoetbalclubs heeft een wachtlijst voor nieuwe jeugdleden. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV). Kinderen moeten vaak wel meer dan een jaar wachten totdat er een plekje voor hen is.
De belangenvereniging zegt de afgelopen maanden geluiden te hebben gehoord over oplopende wachtlijsten. Daarom werd dat onderwerp meegenomen in een enquête die jaarlijks wordt verspreid onder 1600 van de circa 3300 clubs in Nederland. 476 clubs vulden hem in.
Drie belangrijke redenen
Volgens BAV zijn er drie belangrijke redenen waarom kinderen die willen voetballen op een wachtlijst terechtkomen: er zijn te weinig voetbalvelden, er zijn te weinig vrijwilligers en er zijn te grote verschillen in kwaliteit tussen de clubs, waardoor bepaalde clubs te populair zijn.
Verschillende clubs in Nederland bevestigen aan RTL Nieuws dat ze wachtlijsten hebben. Zo zegt hoofdcoördinator jeugd van SV Die Haghe uit Den Haag Dennis Christiaanse dat zijn club nu 300 kinderen op de wachtlijst heeft staan. Dat zijn vooral kinderen van 10 jaar, zegt hij. "Kinderen willen hier graag voetballen en ook hun ouders of verzorgers willen hier zijn."
Luxeprobleem, maar ook probleem
Dat zou komen doordat de club de organisatie goed op orde heeft en bijvoorbeeld agressie en geweld niet tolereert. "Je krijgt hier één keer een waarschuwing: gedraag je, anders ben je hier niet welkom. Dat gebeurt bij de aanmelding, en dat lijkt te werken, want het is een fijne club."
De club noemt het 'een luxeprobleem, maar ook een probleem'. "Je wil elk kind kunnen laten voetballen."
Ook PVCV Vleuten heeft een wachtlijst, maar ook daar kunnen veel kinderen zich niet meer voor aanmelden, zegt jeugdvoorzitter Piethein Leune. "We zetten voor 7 of 8 geboortejaren geen kinderen meer op de wachtlijst. Anders is er geen zicht op dat ze binnen een jaar lid kunnen worden."
Te weinig ruimte
Volgens PVCV Vleuten is het grootste probleem dat er te weinig ruimte is. "We hebben 90 jeugdteams, en vier velden."
Dat laatste zegt ook de KNVB in een reactie. "We denken niet dat het probleem komt door een tekort aan vrijwilligers. Het probleem ligt meer in het gebrek aan sportfaciliteiten. Er worden nieuwe woonwijken gebouwd, waar vooral jonge gezinnen gaan wonen. Die kinderen willen dan graag voetballen, maar er is geen rekening gehouden met nieuwe sportfaciliteiten, dus er is geen veld in de buurt."