Systeem kon het niet aan

Flitspaal A16 flitste duizenden keren per dag, 'was niet de bedoeling'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Dirk Hol Flitspaal A16 flitste duizenden keren per dag, 'was niet de bedoeling'
RTL

Een flitspaal op een snelweg bij Rotterdam heeft eerder deze maand zóveel bekeuringen uitgeschreven, dat besloten werd om de stekker even uit het systeem te trekken. Niemand leek de nieuwe maximumsnelheid te kennen.

"Het ging richting de tienduizend bekeuringen per dag", zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) over de flexflitser op de A16 bij Rotterdam. "Na vier of vijf dagen hebben we besloten de flitspaal uit te zetten." 

Zo vaak flitsen was in principe geen probleem voor de mobiele flitspaal, maar het verwerkingssysteem kon het gigantische aantal hardrijders niet aan. "Misschien hebben we de flitspaal te snel aangezet", zegt de woordvoerder. 

Mobiele flitspalen één jaar in gebruik: drastische afname boetes
Lees ook

Mobiele flitspalen één jaar in gebruik: drastische afname boetes

In overleg met Rijkswaterstaat was de mobiele flitspaal begin mei naar de A16 gebracht. Er vinden werkzaamheden plaats op het Terbregseplein, waar een viaduct wordt vervangen. De rijstroken zijn versmald en daarom geldt een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur. 

'Geen doel op zich'

"Het is geen doel op zich om zoveel mogelijk overtredingen te registreren", zegt de OM-woordvoerder. De bekeuringen die in de paar dagen werden uitgeschreven, zijn ingetrokken. 

Inmiddels is de flitspaal opnieuw ingeschakeld. "Reizigers hebben de tijd gehad om te wennen aan de nieuwe situatie." Uit tests bleek de afgelopen dagen al dat het aantal bekeuringen flink lager ligt dan begin deze maand. 

Niet alleen op de A16 staat een mobiele flitser. Ook bij werkzaamheden op de A1 bij Apeldoorn en op de A7 bij Purmerend worden hardrijders door een mobiele flitspaal 24 uur per dag beboet. 

Lees meer over
Openbaar MinisterieWegwerkzaamhedenVerkeersboeteRotterdam