'Intimiderend en vernederend'

Slachtoffers Ali B verklaren: 'Ik ben nog een schim van de persoon die ik was'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPSlachtoffers Ali B verklaren: 'Ik ben nog een schim van de persoon die ik was'
RTL

"Ineens, volkomen onverwacht, waren die vingers in mij. Het was intimiderend en vernederend." Dat zegt een van de drie vrouwen die zegt door Ali B te zijn verkracht. Ze maakten alle drie gebruik van hun spreekrecht.

Jill Helena las haar slachtofferverklaring zelf voor. Ze richtte haar woord rechtstreeks tot Ali B, zoals te zien is in deze video van haar verklaring:

De verklaringen van het anonieme slachtoffer en van Ellen ten Damme werden voorgelezen door hun advocaat. 

"Ik ben niet het ideale slachtoffer", schreef de anonieme aangeefster, die op een 'schrijverskamp' in Heiloo zou zijn verkracht. "Ik ben maar een gewoon meisje en ik heb fouten gemaakt. Ik was die avond waarop ik werd verkracht een jong meisje, met dromen en ambities als ieder ander."

'Ondraaglijk om wakker te worden'

Volgens haar ligt in deze avond ook de kiem voor haar verdere leven, waarin ze sekswerker is geworden. "Ik was een jong meisje, nog volop in ontwikkeling. En ik was alleen. Ik heb geen woorden om de diepte van mijn pijn te omvatten. Na die afschuwelijke gebeurtenis veranderde ik in een schim van de persoon die ik was."

In haar brief schrijft ze ook dat ze eens een 'grote hoeveelheid pillen' slikte, omdat ze het ondraaglijk vond om elke dag wakker te worden. "Ik raakte depressief, verloor mijn werk en kon niet meer studeren."

Ali B ontkent alle aantijgingen: 'Onwerkelijk dat ik dat zou doen'
Lees ook

Ali B ontkent alle aantijgingen: 'Onwerkelijk dat ik dat zou doen'

Het slachtoffer schrijft dat ze dit niet had verwacht 'van die nette man van The Voice'. "Maar ineens, volkomen onverwacht, waren die vingers in mij. Het was intimiderend en vernederend."

Over de avond van de verkrachting zegt ze: "Ik vroeg je nog niet in mijn mond klaar te komen. Daar had jij geen boodschap aan. Je deed het toch. En nu beweer je, heel strategisch, dat je er geen herinneringen aan hebt."

Onzeker, bang en kwetsbaar

"Ik heb nooit de behoefte gevoeld het aan de grote klok te hangen", schrijft Ellen ten Damme. "In Nederland barstte de bom over Ali. Ik werd veel gebeld door journalisten, die er kennelijk van wisten. Ik wilde geen aandacht, maar kon niet langer mijn mond houden. Dat zou niet eerlijk zijn tegenover de andere slachtoffers."

Ze benadrukt dat ze niet de media benaderde om haar verhaal te doen, maar de politie. "De aandacht maakt me onzeker, bang en kwetsbaar. Maar ik heb er geen spijt van. Dit gedrag moet stoppen, en dit is de enige manier om dit duidelijk te maken."

Rechtbanktekening van Ali B in de rechtbank van Haarlem.© ANP
Rechtbanktekening van Ali B in de rechtbank van Haarlem.

Ten Damme refereert aan de beelden die de verdediging van de rapper tijdens de behandeling van de zaak toonde. Ze zegt dat niet te begrijpen: "Ik ben op die beelden niet mijn natuurlijke zelf. Als de camera draait, doe je leuk. Maar er was weinig leuks of gezelligs aan in Marokko."

"Dit ging ver over mijn grenzen heen", gaat ze verder. "Ik heb geen enkel voordeel bij deze zaak. Ik slaap slecht. Het voelde als mijn plicht mijn verhaal met de rechtbank te delen."

'Ik wil niet winnen'

De verdachte noemde zijn situatie 'de grootste pijn die ik ooit heb meegemaakt'. "Het belangrijkste is wat het met mijn gezin doet, mijn kinderen, mijn moeder. Dit is echt een hel. Ik had liever helemaal geen familie gehad en in de gevangenis gezeten. Ik ben vreemdgegaan, daarin heb ik een risico genomen. Maar ik had nooit gedacht dat ik hiermee een risico zou lopen."

Hij zei ook dat hij al tweeënhalf jaar niet kan werken en dat bekenden hem ontwijken. Om werk vragen wil hij niet meer: "Op een gegeven moment houd je op met hulp vragen, dan wordt de vernedering te groot."

Hij schoot, niet voor het eerst deze dag, vol toen het over zijn gezin en zijn emotionele toestand ging. "Ik doe alles om emotioneel te overleven. Zelfs als er vrijspraak volgt: wie geeft me deze tweeënhalf jaar terug? Dan heb ik nog steeds niet gewonnen. Ik wil niet winnen van Jill of van Ellen. Ik wil praten."

Eerder op de dag brak Ali B toen het ging over het bedrog van zijn vrouw Breghje:

Lees meer over
Ali BEllen ten DammeOpenbaar MinisterieAanrandingVerkrachtingRechtszaakHaarlem