'Zo ben ik niet'

Ali B ontkent alle aantijgingen: 'Onwerkelijk dat ik dat zou doen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAli B ontkent alle aantijgingen: 'Onwerkelijk dat ik dat zou doen'
RTL

Ali B heeft zich in de rechtbank van Haarlem fel verdedigd tegen de beschuldigingen van aanranding en verkrachting, die drie vrouwen tegen hem geuit hebben. "Ze weet dat ik niet die gast ben zoals ik word afgeschilderd." RTL Nieuws-redacteur Machiel Rebergen doet vanuit de rechtbank verslag.

De rechtbank behandelde als eerste de aantijgingen van de anonieme aangeefster. Zij zegt op een schrijverskamp te zijn misbruikt door de rapper, in augustus 2018 in Heiloo.

Terwijl zij – met wederzijdse instemming – seks had met de rapper Ronnie Flex, zou Ali B de kamer zijn binnengekomen en zijn vingers in haar vagina hebben gestoken. Zij zegt hem daarop hebben aangesproken, en hem gevraagd te hebben of hij wist wat 'consent' betekende. Daarop zou hij haar belachelijk hebben gemaakt. Ook zou hij 'vloekend en tierend' hebben gedreigd haar het huis uit te gooien.

Lachgasballonnen

Volgens haar stuurde ze hem weg, maar kwam hij tien minuten later terug met een paar ballonnen met lachgas. Tijdens datzelfde verblijf zou hij haar in een van de slaapkamers verkracht hebben.

Zijn lezing is anders: toen hij de deur van de kamer opende, zou zij hard 'opdonderen' hebben geroepen. "Ik reageer niet goed op dat woord", zegt Ali tegen de rechter. "Ik heb gezegd: wie denk je wel dat je bent dat je zo tegen mij denkt te kunnen praten? Als je zo praat tegen mij, gooi ik je mijn huis uit."

Ali B breekt bij begin rechtszaak: 'Ik heb nooit een vrouw verkracht'
Lees ook

Ali B breekt bij begin rechtszaak: 'Ik heb nooit een vrouw verkracht'

Volgens hem komt de aangifte eruit voort 'dat ze een moment van vernedering heeft ervaren'. Vanuit die boosheid zou ze hem nu terug willen pakken. Ook valt hij over het woord 'consent'. "Dat is geen woord dat je in die context zou gebruiken."

Hij zegt dat de aanranding en verkrachting 'absoluut niet gebeurd' zijn. "Het is onwerkelijk dat ik dat zou doen. Omdat ik niet zo ben. Voor mij klinkt het als een verzinsel. En daar moet ik op reageren. Dat vind ik heel moeilijk."

Tijdens zijn betoog is er opnieuw een moment dat hij volschiet, wanneer het over zijn vrouw gaat: "Ik zit met een vrouw die 20 jaar bedrogen is. Ik heb haar onrecht aangedaan." Bekijk hier de beelden van dat moment:

Afspreken op parkeerplaats

De aanranding van zangeres Jill Helena zou gebeurd zijn in mei 2018. De twee hadden een affaire, die tijdens of net na de finale van The Voice in 2013 begonnen zou zijn. Hij spreekt over een affaire die jaren duurde, zij zegt dat die enkele maanden duurde.

Volgens de zangeres ontmoetten zij elkaar na een optreden van haar. Zij zou bij hem in de auto zijn gestapt. Volgens haar verklaring, voorgelezen door de rechter, reed hij 'plotseling' weg. "Hij reed een afgelegen bosweg in en begon me te zoenen en te voelen tussen mijn benen. Ik zei: 'Nee, dat gaan we niet doen.' Maar hij stopte niet."

Volgens Helena maakte zij hem herhaaldelijk duidelijk dat ze geen seks met hem wilde. Ze stapte uit 'omdat ze zich bedreigd voelde en niet wist waar ze was'. Ook hij zou zijn uitgestapt en haar 'met beide handen over haar hele lijf' hebben betast, en 'gezoend met zijn tong'.

Vrouw hoogzwanger

Nadat ze allebei weer in de auto waren gestapt, zou hij zijn geslachtsdeel uit zijn broek hebben gehaald, en herhaaldelijk haar hand hebben gepakt. "Hij wilde dat ik hem hielp met het aftrekken. Dat heb ik gedaan, omdat ik dacht dat ik anders nooit weg zou komen."

Hij herinnert zich de dingen totaal anders: "Onze band was lief, kwetsbaar, grappig, dus ik vind de beschuldiging totaal onlogisch. Zo was onze band niet."

Daarnaast was zijn vrouw op dat moment hoogzwanger, wat voor hem 'de situatie erg ongemakkelijk' maakte.

Rechtbanktekening van Ali B in de rechtbank van Haarlem.© ANP
Rechtbanktekening van Ali B in de rechtbank van Haarlem.

Hij zegt zich 'het aftrekken' niet te herinneren. Ook weet hij niet meer of ze in haar of in zijn auto zaten, en ook niet of ze de auto verlaten hadden. Wel erkent hij dat er 'gezoend en gevreeën' is. "Voor mij was het zoals het altijd was geweest tussen ons."

"Het is een vraag voor mij hoe haar en mijn lezing zo kunnen verschillen. Ik geloof dat de BOOS-uitzending impact heeft gehad op haar. Zonder die uitzending hadden we nu denk ik nog steeds hartjes en berichtjes uitgewisseld."

Nieuw liedje

Wat mee kan spelen, volgens de tv-persoonlijkheid, is onenigheid over het muzikale pad dat zij ingeslagen was. Zij had hem namelijk een nieuw liedje laten horen, waarop hij afkeurend had gereageerd. "Dat weet ik nog wel, omdat dat een ongemakkelijk moment was", zei Ali B tegen de rechter. "Ik heb gezegd: wat doe je nou? Dat was niet fijn voor haar. Ze had gehoopt dat ik het goed zou vinden."

Ali B bij aankomst in de rechtbank van Haarlem.© ANP
Ali B bij aankomst in de rechtbank van Haarlem.

De verklaring van de derde aangeefster, zangeres Ellen ten Damme, die zelf geen aangifte heeft gedaan, noemt hij 'surrealistisch'. "Het is onwerkelijk dat ik dit gedaan zou hebben. Ik word er duizelig van."

Zij heeft verklaard dat hij haar tijdens opnames voor een tv-programma in Marokko in haar slaapkamer belaagde. "Binnen twee tellen broek uit, hij had een stijve lul, en probeerde meteen binnen te dringen", zo las de rechter voor uit de verklaring.

'Dit was een overval'

Dat binnendringen is ook gelukt, volgens de verklaring, maar 'voor een kort moment'. Ten Damme heeft verklaard dat 'hij bleef doorgaan', ondanks dat ze hem herhaaldelijk met veel kracht van zich afduwde. "Hij bleef aandringen. Dit was niet iemand voor je proberen te winnen, dit was echt een overval."

Ook zou de rapper in Marokko 'veel aan het blowen' zijn geweest, wat hij ontkent.

Ook de verkrachting spreekt hij met kracht tegen. Er zou wel 'een flirt' zijn geweest, maar verder niets gebeurd zijn. Hij geeft wel toe dat hij op haar kamer was. "De sfeer was gezellig en lacherig en een beetje ondeugend."

Overigens heeft ook Birgit Schuurman verklaard in de zaak. Hij zou haar tegen de muur hebben geduwd en onuitgenodigd zijn tong in haar mond hebben gestoken. "Met Birgit had ik een flirterige geschiedenis", erkende de rapper, en er heerste een seksuele spanning, maar het zou niet tot een kus zijn gekomen.

Ali B noemt ook de verklaring van Ten Damme 'een onwerkelijk verzinsel'. Opnieuw begint hij over de BOOS-uitzending, die hij meerdere keren de katalysator noemt voor de aangiftes. "Ik werk al heel lang in de media. Ik heb met duizenden vrouwen samengewerkt. Waarom is er voor de uitzending nooit zo'n verhaal verschenen over mij?"

Hij zegt te denken dat Ten Damme 'blind gelooft in wat er is gezegd in de uitzending, en dat ze die vrouwen wil steunen'.

"Maar dat zou betekenen dat zij iets zou hebben verzonnen", houdt een rechter hem voor.

"Ik kan niet tot een andere conclusie komen", zegt hij. Al zwakt hij dat later iets af: "Ze heeft het zich na tien jaar verkeerd herinnerd."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Ali BOpenbaar MinisterieRechtszaakVerkrachtingAanrandingHaarlem